ЕС дава част от парите за бедни българи на Германия

Filed under: България,Свят |

 Причините – двете балкански страни не умеят да ги усвояват и заради наплива на румънци и българи към Германия, съобщава „Дойче веле“.

196-18-01-ГерманияМилиони евро, предназначени за бедните в България и Румъния, ще се пренасочат към Германия. Причините са две – защото двете балкански страни не умеят да ги усвояват и заради наплива на румънци и българи към Германия, съобщи „Дойче веле“.

Според статистиката през тази година в страната са се заселили 70 000 души от България и Румъния, а догодина се очаква броят им да достигне 180 000. Общинските власти в редица германски градове имат проблеми с пришълците от България и Румъния. Наричат тези хора „мигранти по бедност“, като във въпросната група влизат не само ромите, а всички българи и румънци.

Засега те имат право на свободно придвижване и на избор къде да живеят. От 1 януари 2014 г. обаче ще се ползват и от всички социални привилегии в Германия – пълен достъп до трудовия пазар и съответно право на здравни и социални осигуровки или добавки за жилище.

Германските общини, върху които ще легне тази финансова тежест, вече протестират. Само Дуисбург очаква допълнителни разходи от около 13 милиона евро.

Биргит Цьорнер от социалната служба в Дортмунд категорично твърди, че България и Румъния са били приети в ЕС прекалено рано. В документ на дортмундската община, към който се присъедини и Сдружението на германските градове, се отправят остри критики към правителството в Берлин и към ЕС. Общинарите настояват Берлин да поеме социалните разходи, които възникват „поради сбърканата политика на европейско разширяване“.

Еврокомисията и правителството на провинция Северен Рейн-Вестфалия най-после чуха оплакванията на общините и отпуснаха общо 1,7 милиона евро за интеграцията на пришълците. Ще им се предлагат курсове по немски, преквалификация и професионално обучение, ориентирано към германския трудов пазар. И децата ще се готвят много по-интезивно за интегрирането в местните училища.

Средствата, които сега предоставя Еврокомисията от своите социални фондове, по принцип са били предназначени за бедните хора в страните, от които произхождат мигрантите. Първоначалната идея бе да им се помогне, за да не напускат родината си. Но страни като България и Румъния усвояват само една четвърт от тези пари, така че те сега се пренасочват. От тази промяна печели най-вече индустриалният район Рейн-Рур в Германия.

С европейските пари се предвижда да се помогне на мигрантите да се интегрират в новата си родина, уточнява „Дойче веле“. Сред тях има доста добре квалифицирани специалисти – инженери, техници, лекари, медицински персонал, чието бъдеще в Германия е общо-взето гарантирано.

Далеч по-тревожно е положението с ромите – полицейските статистики показват ръст на престъпността. Много деца не ходят на училище, а просят или джебчийстват. Общинските власти в Дортмунд най-после прогониха от улицата югоизточноевропейските проститутки и поне ликвидираха бизнеса на сутеньорите.

Въпреки, че нямат право да работят, много роми всеки ден намират работа на нелегалния пазар, за който властите си затварят очите. Наемат ги на черно срещу ниски надници и без никакви осигуровки в малки строителни фирми.

 

Снимка:

Много роми всеки ден намират работа на нелегалния пазар.

Spread the love