Паяците в София вдигат по 200 коли на ден

Filed under: България |

196-20-05-паяци-СофияОколо 200 коли вдигат паяците в София всеки ден, 10 от тях само от платените зони.

Директорът на „Паркиране и мобилност“ Румяна Милова каза, че година след протестите срещу новите правила за паркиране в центъра се наблюдава тенденция на намаляване на паркиращите в синя и зелена зона и нарушителите са значително по-малко.

Миналия септември един час престой в синя зона стана 2 лв., а в новосъздадената зелена зона – 1 лв. Предпочитаният метод за заплащане на паркирането остава есемесът, като приходите от този вид плащане са 4.132 млн. лв. за първото шестмесечие на годината, а от талони са постъпили 1.3 млн. лв.

От Центъра за градска мобилност обясниха, че ежедневните протести не са се отразили на приходите, които традиционно всяко лято спадат. Наесен от центъра ще предложат поредната порция промени в наредбата за паркиране на София.

Едно от предложенията е да има таван на таксата при престой на наказателен паркинг – 600 лв. за автомобил, който престоява повече от един месец, и 400 лв. за престой до 1 месец. Отделно се обмисля да се уеднакви глобата, която шофьорите плащат, ако са пристигнали, докато паяк вдига колата им.

„Сега има две междинни такси – 15 лв. за по-пъргавите, които се появят, преди автомобилът им да бъде качен на платформата, и 22 лв. за след това. Тъй като имаме доста проблеми с гражданите, решихме да уеднаквим тази такса на 20 лева“, обясни Милова.

Предложенията за промените се очаква да бъдат внесени в Столичния общински съвет до октомври.

 

Снимка:

Около 200 коли вдигат паяците в София всеки ден.

 

Spread the love