Преструктурирането на службите и ЗОП във фокуса на депутатите през есента

Filed under: Актуално от днес |

197-17-03-MikovОсновните въпроси, с които ще се заеме парламентът след ваканцията, ще бъдат преструктурирането на службите, новия закон за обществените поръчки и подобряването на контрола върху органите, избирани изцяло или частично от Народното събрание. Това заяви председателят на НС Михаил Миков по време на честванията на 136 години от Шипченската епопея.

Един от важните въпроси, който ще разглеждат депутатите, ще бъде свързан с Комисията за конфликт на интереси.„Как функционират органите, избрани частично или изцяло от Народното събрание, как се упражнява надзор върху тях, е големия отговор, от който се нуждае обществото“, коментира Миков. По думите обсъжданията за увеличаване контрола на този тип органи трябва да се случат в началото на есента, преди да се стигне до тежките процедури по обсъждането на бюджета на страната.

Законът за обществените поръчки е друг важен въпрос, с който ще започне работата на парламента. Има внесен проект от правителството и според Миков той е отговор на очакванията на малките и средни предприемачи за гарантиране на по-прозрачни процедури.

„Не е слизало от вниманието ни едно по-глобално решение за службите“, заяви още Михаил Миков. Той допълни, че се е започнало с преструктурирането на ДАНС и МВР и ще се продължи с НРС и НСО. По думите на Миков трябва да се реши как да функционират службите, така че да има отчетност, контрол, стабилност и законност.

На въпрос дали има напрежение между БСП и ДПС председателят на НС отговори, че в момента има дискусия и отстъпване. „Така се управлява, когато няма 121 гласа. Не всичко, което искаш, се случва”, заяви той

 

Снимка:

Михаил Миков

 

Spread the love