Йорданова: Опитите за закриване на НЦИОМ са отдавна

Filed under: България |

 Това шумно уволнение на ръководителя на центъра е предвестник, това е заплаха и за журналистите, обяви проф. Георги Фотев

198-19-05-Лидия ЙордановаОпитите за закриването на НЦИОМ са отдавна, но те зачестиха през последните няколко години, а през последната година спъват работата, обяви бившата директорка на агенцията Лидия Йорданова. Непосредствено преди парламентарния вот например от лятото на 2009 г. шефът на кабинета на тогавашния председател на Народното събрание се срещна с двама мои колеги и нареди да ми предадат, че в почивен ден трябва да отида до парламента, за да си подам оставката заради нелоялност. Тогава беше председател Георги Пирински, но той няма нищо общо с това, поясни Йорданова.

Не подадох оставка именно защото не ми я поиска г-н Пирински. На третата година от управлението на ГЕРБ няколко народни представители от Коалиция за България многократно искаха отчет за работата на НЦИОМ въпреки наличието на ежемесечни, шестмесечни и годишни отчети. Други депутати от същата парламентарна група твърдяха, че няма как НЦИОМ да е работил по заявки на депутати от БСП въпреки очевидните факти в отчетите, след които започнаха да дават пресконференции, нападаха персонално мен и НЦИОМ. През последната година разправата с НЦИОМ не е преставала, но тя се обостри извънредно много по време на предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот и особено остра стана след последните изследвания на НЦИОМ, в които не бе подмината темата за обществената подкрепа на протестите и временната картина на електоралните нагласи, допълни тя.

Лидия Йорданова смята, че НЦИОМ не може да бъде заместен от частните агенции, тъй като изследванията, които прави, ще са скъпи за тях. Йорданова вижда политически мотиви в намерението за закриване на социологическия център.

Междувременно социолози обявиха, че подготвят декларация против евентуалното закриване на НЦИОМ и уволнението на директорката. Доц. д-р Петя Кабакчиева от Софийския университет заяви, че закриването на агенцията ще има последствия и за политиците, и за гражданите: Буди недоумение фактът, че точно в тази нелека, да не казвам кризисна ситуация, в която се намира България в момента, председателят на парламента по същество декларира, че това Народно събрание и правителство нямат нужда от такъв демократичен инструмент, нямат нужда да се вслушат в общественото мнение – как това да не озадачи не само колегията – това, което говоря, засяга не просто професионалните социолози, а всички граждани.

Колегата й професор Георги Фотев е на мнение, че решението на председателя на НС да уволни Лидия Йорданова и да закрие НЦИОМ е проява на реваншизъм. Той видя заплаха и за работата на медиите.

Няма да бъда изненадан и съм длъжен като интелектуалец да кажа, че ние ще наблюдаваме кои ще бъдат и по какъв начин ще бъдат ударени журналисти, които продължават да упражняват своя дълг към обществото си и в обществените медии като БНТ и БНР. Това шумно уволнение на ръководителя на НЦИОМ е предвестник, това е заплаха, но те са си направили много зле сметки, защото хората, които искат да служат на свободата и на истината, не могат да бъдат смазани.

 

 

Снимка: Лидия Йорданова

 

Spread the love