Министър Ангелов: Никой не ни е поканил да участваме в евентуална военна операция в Сирия

Filed under: Искам думата |

203-09-81 angelНе сме обсъждали решение за евентуално българско участие в операция в Сирия. Няма отправено запитване за параметрите на евентуално българско военно участие. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов.
Към момента към нас няма отправено искане за участие в евентуална военна операция в Близкия изток и доколкото няма такова искане по отношение на България за участие във военна операция в Сирия, не сме обсъждали подобно военно решение или параметри на българско участие, уточни министърът.
Ние следим ежедневно ситуацията. Имаме своите военно и военнополитически оценки на рисковете и на възможното развитие на ситуацията в Сирия. Имаме и своите оценки на параметрите на евентуално българско участие, заяви военният министър. По думите му вероятността за провеждане на военна операция в Сирия остава висока. Какви биха били параметрите на тази операция, е въпрос на предстоящи решения, каза още министърът.

Яне Янев: България трябва да подкрепи военна намеса, осъждам мудната позиция на Външно

203-09-81 QNEРЗС категорично осъжда мудната и неадекватна позиция на МВнР и призовава за синхрон с действията на съюзническите сили, заяви лидерът Яне Янев по повод позицията на България към военна операция в Сирия. Правителството на тройната коалиция (БСП, ДПС и „Атака”), като не подкрепи британската инициатива за свикването на Съвета за сигурност на ООН за повторно обсъждане употребата на химически оръжия в Сирия, а впоследствие и проекторезолюцията на Великобритания, предвиждаща предприемането на „необходимите мерки за защита на цивилното население“, на практика се разграничи и отдели България от западните държави, се казва в позиция на РЗС. В изявлението се казва още: „България по категоричен начин трябва да подкрепи коалицията между Вашингтон, Лондон и Париж, която събира поддръжници за военна намеса в Сирия. В сегашната ситуация би било недалновидно и срещу интересите на страната ни България да вземе проруска позиция спрямо Сирия или да запази неутралитет“.

Снимките:
1 Ангел Найденов
2 Яне Янев

 

 

Spread the love