Петър Чобанов пред “Ройтерс”: Няма да затягаме коланите

Filed under: Актуално от днес,България |

Министърът на финансите прогнозира икономически ръст между 0,6 и 0,8%

206-20-01-20130903.damghascytБългарската икономика ще отбележи тази година по-нисък растеж от прогнозираното, но ще набере инерция през следващата година. Причините за това са както неблагоприятните бизнес условия в страната и Европейския съюз, така и политическата нестабилност у нас, която кара хората да харчат по-малко и да се насочват към спестяване. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за “Ройтерс” в Блед, Словения. Чобанов е там за участие в Консултативния съвет на Центъра за високи постижения в областта на финансите (Center of Excellence in Finance), в рамките на Осмия стратегически форум.
Според Чобанов ревизираните прогнози сочат, че растежът през тази година ще бъде между 0,6 и 0,8 на сто, “но за следващата година се придържаме към текущата прогноза от 1,8% ръст”. “Смятаме, че ще имаме подобрение във вътрешното търсене заради очакванията ни, че подобрението на бизнес средата ще доведе до повече инвестиции”, казва в интервюто финансовият министър.
Той изтъква още, че бюджетният дефицит през следващата година ще бъде по-нисък от сегашния, а фискалната консолидация ще е базирана на подобрена икономическа активност и внедряването на мерки за повишаване на събираемостта и избягването на плащането на данъци.
„Няма да затягаме коланите. Ще се опитаме да имаме паралелно добра фискална политика и да рестартираме растежа”, допълва още Чобанов.
Той коментира и намеренията на България да излезе на международните пазари през следващата година, тъй като правителството трябва да изплати емисията глобални бондове в началото на 2014-а.
“Политическата нестабилност в страната, където уличните протести против кабинета избухнаха само две седмици след като Чобанов зае поста, увеличават риска за растящата икономика”, пише агенцията.

Spread the love