Джон Кери: Ако Башар Асад сдаде химическото оръжие, няма да има удар по Сирия

Filed under: Актуално от днес,Свят |

Държавният секретар на САЩ обясни, че химическото оръжие е под контрола само на трима души – Асад, брат му Махер и още един неназован генерал

211-18-01-Image_2288875_126Сирийският президент Башар Асад може да избегне военен удар, ако в рамките на една седмица предаде химическите си оръжия. Това обяви вчера в Лондон държавният секретар на САЩ Джон Кери, но веднага допълни, че това няма да се случи. „Ройтерс” коментира, че думите на държавния секретар не са изглеждали като сериозно предложение към Сирия. Според Кери не може да са валидни и версиите, че химическото оръжие е пуснато инцидентно и по инициатива на някой военен от по-нисък ранг, както съобщи германският в. „Билд“ завчера. Той обясни, че химическото оръжие в Сирия е под контрола само на трима души – Асад, брат му Махер и още един неназован генерал.

Външният министър на Русия Сергей Лавров призова по-късно Сирия да предаде под международнен контрол химическите си оръжия и след това бързо да ги унищожи, за да избегне военен удар на САЩ, предаде АФП. Сирийският външен министър Уалид ал Моалем приветства предложението на Москва в кратко изявление, но не даде повече подробности.

„Алтернативи на мирното уреждане в Сирия няма, военно решение няма, още повече – свързано с интервенция“, каза Лавров на срещата си в Москва със сирийския вицепремиер и външен министър Уалид Муалем.

Президентът на САЩ Барак Обама започва седмица на усилено лобиране в публични и частни срещи, за да спечели одобрението на Конгреса за ограничен ракетен удар в Сирия. Вчера президентът се очакваше да даде 6 тв интервюта, а днес ще се обърне към нацията от Овалния кабинет. Според „Вашингтон пост“ авторитетът на президента на САЩ изглежда заложен на карта, тъй като засега няма сигурно мнозинство в 2-те камари в подкрепа на удара.

 

Spread the love