Няма яснота за минималната работна заплата, търсят се 40 млн. лв. за коледни добавки

Filed under: Актуално от днес,България |

Хасан Адемов: При липса на ръст в икономиката чудеса в социалната сфера не очаквайте

211-17-01-Хасан-АдемовВ края на месеца ще стане ясно дали минималната работна заплата ще бъде увеличена от 1 октомври с 20 лв. и ще стане 330 лв. Коледни добавки за пенсионерите най-вероятно ще има, но все още няма яснота как точно ще се дават. Това стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов. Той предупреди, че чудеса в социалната сфера на могат да се очакват, когато прогнозният ръст на икономиката за тази година е 0,6 до 1%. При обсъждането на актуализацията на бюджета съпартиецът му от ДПС Йордан Цонев дори предупреди, че има опасност от рецесия.

Минималната работна заплата – чака се тристранният съвет да реши

Ще направим всичко възможно да има увеличение на минималната работна заплата от 1 октомври, но това ще се реши от тристранния съвет в диалог с бизнеса и синдикатите, каза министър Адемов.

Синдикатите настояват за увеличаване на работната заплата с 20 лв., докато бизнесът е категорично против.

В програмата си правителството на Пламен Орешарски обеща минималната работна заплата да стане 450 лв. в края на мандата. Това ще става с малки стъпки, за да не нарушим икономическите баланси, каза социалният министър. Той призова да се изчака краят на месеца, за да стане ясно с колко и дали ще има увеличаване на работната заплата.

Днес има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На него ще бъдат обсъдени проекти на закони за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и на Кодекса на труда, както и промени в Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа.

 

Коледните добавки – в търсене на 40 млн. лв.

 

Пенсионерите ще получат коледни добавки, но все още не е ясно какъв подход ще бъде възприет, се разбра от обясненията на министър Адемов. По думите му окончателното решение ще стане ясно след анализ от изпълнението на бюджета за деветмесечието на годината.

Единият вариант е около 800 000 пенсионери, които получават пенсии до 200 лв., да получат коледна добавка от 50 лв. За това ще са необходими около 35-40 млн. лв., които се търсят, каза министър Адемов.

Другият вариант е всички пенсионери да получат по 50 лв., но това е по-малко вероятно да се случи, стана ясно от обясненията на социалния министър.

Третият вариант е диференциран подход спрямо размера на пенсията – по-голяма коледна добавка за по-ниските пенсии и по-малка – за по-високите пенсии.

„Това е трудно решение, в което няма справедливост, но сме изправени пред търсене на по-справедливото решение“, обобщи сложната ситуация министър Адемов. „Правителството ще направи всичко възможно, за да намери сумата и да зарадва хората“, обеща социалният министър.

 

Увеличението на пенсиите – зависи от икономиката

 

Социалният министър повтори, че от 1 януари 2014 г. се връща швейцарското правило при осъвременяването на пенсиите. Той обаче не се ангажира с какъв процент ще се повишат те, защото това е обвързано със състоянието на икономиката.

„Има разчети, но е трудно да се каже с какъв процент ще бъдат увеличени пенсиите. По-важното е, че правителството има воля това да се случи, след като четири години пенсиите бяха оставени във фризера“, каза Хасан Адемов.

Според него най-големият проблем е липсата на ръст на икономиката. За това чудеса в социалната сфера не може да се очакват, каза в заключение министър Адемов.

 

Spread the love