Барозу: Химическата атака изисква силен отговор

Filed under: Актуално от днес,Свят |

Вече стана ясно, че САЩ ще продължат преговорите с Русия, Китай и други страни за поставяне на химическите оръжия на Сирия под международен контрол, заяви председателят на Европейската комисия

212-18-01-430x286Използването на химически оръжия в Сирия трябва да бъде осъдено и налага силен отговор, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в годишната си реч за състоянието на ЕС.

Барозу приветства предложението за неутрализиране на запасите от химически оръжия на Сирия, като го определи като „нещо хубаво“, предаде АФП.
Вече стана ясно, че САЩ ще продължат преговорите с Русия, Китай и други страни за поставяне на химическите оръжия на Сирия под международен контрол. Президентът Барак Обама помоли Конгреса да отложи гласуването си за евентуален военен удар по Сирия.
„Използването и прибягването до химически оръжия е акт, който трябва да бъде осъден и изисква силен отговор“, заяви Барозу пред Европейския парламент в Страсбург.
По думите му международната общност, с ООН като неин център, трябва да поеме колективна отговорност за прекратяването на този конфликт.
„Сега сирийският режим трябва да покаже, че иска да приложи това ефективно и без отлагане. В Европа смятаме, че политическото решение е единственото, което ще позволи да се установи трайният мир, който сирийският народ заслужава“, подчерта председателят на ЕК.

 

Spread the love