Изпреварвайки срещата Кери-Лавров: Сирия се обяви за пълноправен член на Конвенцията за забрана на химическите оръжия

Filed under: Актуално от днес,Свят |

САЩ и Русия „сериозно настроени за смислени разговори”

214-18-01-zx450y250_2056142Изпреварвайки началото на руско-американските преговори в Женева, късно в четвъртък вечер Сирия обяви, че е станала пълноправен член на Конвенцията за забрана на химическите оръжия. „Юридически погледнато, Сирия, считано от днес, стана пълноправен член на конвенцията. С това въпросът за химическите оръжия би трябвало да приключи“, заяви постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джаафари в Ню Йорк, след като връчи в ООН документ в този смисъл.

Джаафари обясни, че указът за присъединяването на Сирия към конвенцията е бил подписан от сирийския президент Башар Асад, а посланието по този въпрос е било предадено на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун от името на сирийския външен министър Уалид Муалем.

На журналисти бе предоставен неофициален превод на документа, съгласно който Сирия „се задължава да спазва разпоредбите на Конвенцията за забрана на химическите оръжия”.

„Сирия никога не е казвала, че няма химически оръжия. Винаги сме казвали, че тези химически оръжия са възпиращо средство спрямо ядрения арсенал на Израел“, заяви посланикът на Сирия в ООН.

Сирия е една от само седем страни, които не са се присъединили към тази конвенция, която задължава членовете си напълно да унищожат запасите си от химически оръжия.

„Преди няколко часа получихме документ от правителството на Сирия, който се превежда. Той е представен като документ за присъединяване към Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Трябва да определим дали е възможно този документ да се приеме като инструмент за присъединяване към конвенцията. За целта има определени юридически процедури“, посочи говорителят на ООН Фархан Хак.

 

САЩ: Присъединяването към конвенцията не може да замени унищожаването на химическия арсенал

 

Кандидатстването на Сирия за присъединяване към Конвенцията за забрана на химическите оръжия не може да замени унищожаването на химическия арсенал на страната, подчерта говорителката на Държавния департамент на САЩ Мари Харф, цитирана от Ройтерс.

Харф освен това предупреди режима в Дамаск да не използва този ход като тактика за протакане и за избягване на американски военни удари. Опцията за предприемане на операция срещу Сирия остава на масата, даде да се разбере тя.

Присъединяването на Сирия към Конвенцията за забрана на химическите оръжия е предвидено в руската инициатива за поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол с цел избягване на западна военна операция срещу режима в Дамаск. С връчването на писмото за присъединяване към Конвенцията в ООН Сирия изпревари започналата късно снощи в Женева среща за обсъждане на тази инициатива между държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския министър на външните работи Сергей Лавров.

В петък сутрин все още липсваше каквато и да било информация за началото на преговорите. Представители на американската делегация заявили, че срещата в четвъртък е продължила около час и че е възможно разговорите да продължат и след петък. Според ББС изглежда между двете страни има големи несъгласия.

 

САЩ и Русия „сериозно настроени за смислени разговори”

 

Преди тях Лавров заяви, че решаването на проблема с химическите оръжия в Сирия ще направи военните удари срещу страната ненужни. Той изрази надежда, че Съединените щати ще предпочетат мирния път за уреждане на сирийския конфликт и потвърди, че Сирия е подала молба за присъединяване към Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

От своя страна Кери даде срок от 10 дни на режима в Дамаск да постави химическия си арсенал под международен контрол. Държавният секретар на САЩ отхвърли поисканите от сирийските власти 30 дни и предупреди, че думите не са достатъчни.

Очакванията към руската инициатива за поставяне на сирийския химически арсенал под международен контрол са високи, даде да се разбере Кери. Той подчерта, че Съединените щати и Русия са сериозно настроени за смислени разговори в Женева.

Днес в Женева ще се състои тристранна среща между държавния секретар на САЩ Джон Кери, руския външен министър Сергей Лавров и пратеника на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими, съобщи в петък представител на руската делегация.

По-рано Лавров заяви, че е възможно да се обсъдят с Брахими перспективите за организиране на мирна конференция за Сирия „Женева-2“.

 

 

Снимка: Джон Кери и Сергей Лавров

Spread the love