Щука № 150 изцвърча в тигана на нашенец в чужбина: 10-килограмов звяр извади в Канада гастарбайтерът програмист от Мурсалево Славчо Ников

Filed under: Дупница,Кочериново |

Приятелят му Герасим Дуков се майтапи във „Фейсбук” страница „Мурсалево”: Това с въдица или с пари е хванато?

Рибарят, който бе IT специалист на първия частен вестник в Дупница, разкри: Мерак и търпение му е майката

Охо, отново си подсигури първото място, браво, възхити се Анита Шаварска

213-01-81-486743_10151605901073114_1538012803_n

10-килограмова щука хвана край Торонто гастарбайтерът програмист от село Мурсалево Славчо Ников. Той от 12 години живее и работи в Северна Америка. Преди да замине за Канада, той живееше със семейството си в Мурсалево, сега там е само неговата майка. По това време Ников работеше като IT специалист на един от първите частни вестници в Дупница, където поддържаше компютрите и предпечатната подготовка, за да може вестникът да излиза. 213-01-81-225354_10150192892213114_1628972_n

Това бе в зората на демокрацията. Славчо Ников е изключително опитен въдичар. Той е уловил над 150 едри щуки, сега обикаля езерата и реките на радиус 500 км около Торонто, където живее. „Щуката има бяло месо и пържено е много вкусно, рибата е сладководна. Тук, в Канада, се ядат основно хищни риби.

Шаранът и сомът не ги смятат за риба, макар аз като българче да си ги харесвам”, съобщи специално за „Вяра” от Торонто Славчо Ников. С последния си улов Ников предизвиква всеобщо възхищение сред приятелите си. „Е, евала, адаш. И месото е прекрасно, и уловът добър, поздравления”, изпрати му приветствие Слави Киров. „Е, като не гледате прасета, ядете риба”, кодоши го Емил Шушков. „Охо, отново си подсигури първото място, браво”, възхити се Анита Шаварска. Герасим Дуков не вярва на очите си: „Това с въдица или с пари е хванато?”. Славчо Ников разкри тайната философия на рибаря: „Е хайде пък ти, с пари. Мерак и търпение му е майката”.

Нашенецът рибар до ден днешен е ходил на 30 езера, а около Торонто вода и езера има колкото човек си пожелае, смият той признава, че тук се чувства като принца на рибарите.

Славчо Ников и семейството му иначе гледат да идват в България винаги когато могат – той обикновено през година, а съпругата му почти всяка година. А дали е по-лек животът в Канада за българите, Ников е категоричен: „По-различен е. Е, със сигурност не се борим с неволите, които виждам по телевизията за България. Токът, водата и храната тук не са проблем. Например сметките за ток и вода са около 1/60 от общия доход в семейството, храната е около 1/15, бензинът за две коли е около 1/30 от дохода, но това сравнение не бива да го приемате като чиста монета, защото има хора с два пъти по-малки доходи, а има и такива с повече. Но пък са скъпи застраховките, къщите, наемите. Например къща в хубав квартал е около 650-700 000 долара. Не говорим за специални богаташки къщи. Сега вече всеки може да направи сам аналогия между Канада и България. Като абсолютни цени в България вече има неща, които са по-скъпи и от Канада, но все още не са много. Например бензинът в Канада е 1,80 лв., а в България 2,60 лв. Канада е страна с хора от цял свят и не е трудно да те приемат радушно. Тук миграцията е голяма. Можеш да чуеш какви ли не акценти и на никого на му прави впечатление. Приобщаването е много лесно. В България е по-различно и ми е много хубаво, когато се завръщаме. То на почивка наистина е хубаво. В България най ми харесват кафенетата в центъра на Дупница и Благоевград”. В момента Славчо Ников поддържа „Фейсбук” страницата за кочериновското село Мурсалево. Групата, която е създал, е изключително активна и всеки ден стотици жители на Мурсалево, околните села и още толкова, напуснали родните гнезда и заминали в чужбина, обменят информация и се опитват да решават различни проблеми помежду си, а също и с благоустрояването на селото.

Подробности в печатното издание

Снимките: Славчо Ников

Spread the love