Ябълките намаляват лошия холестерол, хапвайте грозде със семки за подмладяване

Filed under: Здраве |

ZDRAVEЯбълките са може би най-популярните есенни плодове. В една ябълка има средно 80 калории. Тя е много диетична, защото не съдържа никакви мазнини. Известни са повече от 7 500 култивирани вида ябълки. Независимо какъв сорт са, всички ябълки съдържат пектин – полизахарид, който представлява ефективно баластно вещество. Пектинът намалява нивата на лошия холестерол и е много полезен при запек и стомашни проблеми. Ябълките съдържат още много витамини и минерали, които осигуряват на организма балансиран прием от необходимите му хранителни вещества.

Грозде

Гроздето е един от плодовете, който несъмнено свързваме с есента. То е много сладък плод, но пък за сметка на това калориите, които дава на организма, не са вредни. Гроздето дава на организма бърза енергия и веднага тонизира, тъй като захарите в състава му веднага преминават в кръвта. Когато го похапвате, не премахвайте семките, те са най-полезната част от този плод. Имат мощни антиоксидантни качества и подмладяват и разкрасяват кожата. Гроздето има съдоразширяващ ефект. Богато е на витамини – C, B и A, както и на калий, калций, фосфор, желязо. Помага при високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, артрит, подагра, бъбречни и жлъчни проблеми.

Круши

Ароматът на сочни крехки круши е знак, че есента е дошла. Освен вкусни, те са и много полезни. Богати са на фибри и не съдържат никакви мазнини. Прекрасни са за поддържане на здрав и редовен стомах. Регулират кръвната захар. Съдържат пектин, калий, цинк, фосфор, магнезий, витамини А, витамини от групата В, също С, Е. Крушата има свойството да укрепва кръвоносните съдове. Има антибактериален и противогъбичен ефект. Крушите подобряват дейността на сърцето, бъбреците, черния дроб. Имат силен разхлабващ ефект и прочистват червата. Въпреки че са сладки на вкус, някои сортове круши съдържат по-малко захари от ябълките например. Затова те са идеална част от всеки режим или балансирано хранително меню, защото са нискокалорични, прочистват организма и го подготвят за зимата.

Сини сливи

Сливите са костилков плод, който се предлага в изобилие през късното лято и есента. И те, като крушите, са чудесни за стомаха – разхлабват, пречистват, регулират. Съдържат много антиоксиданти и имат противовъзпалителен ефект. Полезни са при анемия и общо отслабване на организма. Помагат за пречистване на черния дроб, бъбреците и жлъчката. Сливите не съдържат мазнини, холестерол, натрий. Богати са на въглехидрати. Някои сортове са по-сладки, докато други са с кисел привкус. Обикновено ципата на сливите винаги има леко тръпчиво-кисел вкус. Съдържат пектин, витамин А, В, С, както и много калий. Те са толкова богати на калий, че една купичка сливи може да задоволи дневните нужди на организма от този минерал. Съдържат още желязо, калций, фосфор. Не пренебрегвайте и сушените сини сливи, които са невероятно полезни, а също не забравяйте, че от сините сливи можете да приготвите чудесно сладко, сироп или компот.

Мушмули

Този интересен есенен плод често е пренебрегван. Но мушмулите са изключително полезна храна и са чудесни, ако искате да разннобразите менюто си. Сезонът на мушмулите тепърва започва. Най-пресни са през септември и октомври. Много любопитно е, че мушмулата, след специални процеси на гниене, придобива мек аромат и приятен вкус. Едва тогава тя е най-добра и вкусна за консумация. Мушмулите съдържат витамин А, В, С, минералите калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и натрий, също танин, ароматни вещества и доста пектин. Имат противовъзпалитено действие, както и кръвоспиращ ефект. Препоръчват се при дихателни заболявания, стомашни проблеми, бъбречни болки. Прочистват черния дроб и жлъчката. Имат детоксикиращо действие и прочистват стомаха. Повишават имунната система и укрепват организма. За да запазите мушмулите по-дълго, ги съхранявайте в хладилник. Можете да приготвяте с тях различни десерти, да ги хапвате с мюсли или да приготвите сок или компот.

 

Spread the love