Плевнелиев: Партиите воюват, а могъщата олигархия назначава комунисти

Filed under: Актуално от днес,България |

216-17-02-rossen_plevneliev_01 Българският президент Росен Плевнелиев предупреди за опасност от трайна нестабилност в България, съобщи германското издание Focus. „За съжаление дори след 23 години преход все още не можем да се гордеем с демокрацията си“, казва президентът в интервю за последния брой на списанието.

„Правосъдната система все още не функционира достатъчно ефективно. Партиите воюват, липсва национален консенсус за икономическите и политическите приоритети. Трябва да внимаваме да не започне влошаване на ситуацията, което да доведе до трайна нестабилност“, казава Росен Плевнелиев.

След неколкомесечни протести Плевнелиев определя ситуацията в България като напрегната. По думите му гражданите, а не политиците ускоряват демократичното обновление.

„Това има и положителна страна – възниква истинско гражданско общество“, смята Плевнелиев.

Той допълва, че още има „малка група могъщи олигарси“, както и че на ключови позиции се назначават хора, които „имат мисленето на старата комунистическа система и дори са с принадлежност към бившата Държавна сигурност“.

Изданието припомня, че от 14 юни протестите настояват за оставка на правителството, както и че управляващите отказват да се оттеглят. От своя страна привържениците на правителството настояват за оставката на президента Росен Плевнелиев. През февруари предходното правителство на Бойко Борисов подаде оставка заради протести срещу високите цени на тока и мизерията.

Spread the love