7 храни за по-дълъг живот: Шоколадът укрепва сърцето, боровинките връщат паметта

Filed under: Здраве |

ZDRAVEВсеки иска да знае тайната на вечната младост, но не всички са способни на строги диети. Най-вече за тях EatingWell Magazine предлага поредния списък с храни, за които може да се твърди, че запазват стройната фигура и ще ви помогнат да изглеждате млади за годините си.

1. Шоколад

Според статистиката, най-ниска заболеваемост от сърдечно-съдови заболявания се наблюдава при индианското племе Куна (Панама). Причината учените търсят в напитката, която съдържа голямо количество какао. То е много богато на флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове.
Какаото предотвратява възникването на сърдечно-съдови заболявания, диабет от втори тип, проблеми с бъбреците и старческо слабоумие.

2. Боровинки

Броят на изследванията, доказващи ползата от боровинките, все повече расте. Веществата в тях, понижават нивото на възпалителните и окислителните процеси, които в крайна сметка водят до недостиг на памет и влошаване на моторните функции.

3. Риба

Преди тридесетина години са проведени първите изследвания с цел да докажат защо сред ескимосите се срещат толкова рядко сърдечно-съдови заболявания. Вече е известно, че причината за това е честата употреба на прясна риба. В нея се съдържа голямо количество омега -3 ненаситени мастни киселини, които предотвратяват образуването на холестеролните плаки върху стените на кръвоносните съдове.

4. Ядки

В тях се съдържа голямо количество ненаситени мазнини, които са много полезни за нормалната работа на сърцето. Ядките са и концентриран източник на витамини, минерали и аминокиселини. Според някои изчисления всекидневната употреба на ядки увеличава средно живот с 2,5 години.

5. Вино

Умерената употреба на алкохолни напитки защитава организма от сърдечно-съдови заболявания, диабет и загубата на паметта, характерна за много хора в напреднала възраст. Според учените, всички алкохолни напитки притежават подобни свойства, но те препоръчват червеното вино. То съдържа ресвератрол – компонент, който активизира работата на гените, забавящи процесите на стареене.

6. Зехтин

Преди почти половин век бе научно доказано, че мононенаситените мазнини (които се съдържат и в зехтина), помагат в борбата със сърдечно-съдовите заболявания и намаляват риска от рак. Съвременните изследвания показват, че зехтинът съдържа и полифеноли – антиоксиданти, които възпрепятстват възникването на различни възрастови заболявания.

7. Кисело мляко

Въпреки че антиейджинг свойствата на киселото мляко все още не са напълно доказани, то безспорно съдържа много калций, който предпазва от остеопороза, както и “добри” бактерии, способстващи за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

 

Spread the love