Таня Андреева: Здравеопазването е на собствен ход

Filed under: Актуално от днес,България |

Финансовите задължения на държавните болници в страната възлизат на 326,5 млн. лева, заяви здравният министър

226-19-03-20130927.vootxnnmqlКъм края на август финансовите задължения на държавните болници в страната възлизат на 326,5 млн. лева. Това обяви здравният министър д-р Таня Андреева, като уточни, че в това число не се включват ведомствените здравни заведения. Ако се прибавят и техните дългове, сумата от задължения ще надхвърли половин милиард лева, каза Андреевa.“Няма да бъде преувеличено, ако кажа, че има университетски болници, които са практически пред фалит“, каза министърът и допълни, че една такава е болницата в Стара Загора.

Като причина за тревожните цифри Андреева посочи, че в последните години здравеопазването е оставено на собствен ход и в момента то се намира в погром. Според министъра се е допуснало откриването на нови лечебни заведения, без да има разписани ясни критерии за това.

За последните четири години новооткритите болници са 32. Андреева припомни и сумата от 1,4 млрд. лева, която преди три години бе прехвърлена от здравната каса към държавния бюджет.

„Ако това не се беше случило, днес нито щеше да има болници пред фалит, нито онкоболни пациенти, които да чакат момента, в който касата ще покрие техните лекарства”, подчерта още здравният министър.

Spread the love