Общо 25 г. затвор за автобусната катастрофа с 9 жертви на ”Тракия”

Filed under: Актуално от днес,България |

По 10 години в затворническо общежитие получиха Ениз Ченгел, собственик на фирма „Ентуртранс“, и началникът на транспортния отдел Николай Точе, шофьорът на автобуса убиец Светослав Димитров бе осъден на 5 години

228-19-01-0000201065-article2Общо 25 години затвор присъдиха магистратите от Бургаския окръжен съд по делото за тежката катастрофа на магистрала „Тракия“, отнела живота на девет души. 10 години в затворническо общежитие постанови съдия Дечо Стоянов на Ениз Ченгел, собственик на фирма „Ентуртранс“, с която стана пътният ад на аутобана. Същата присъда бе постановена и за началника на транспортния отдел на фирмата Николай Точев.

Другият обвиняем по делото – шофьорът на автобуса убиец Светослав Димитров получи 5 години, също в затворническо общежитие.

Присъдата е по-ниска от исканата от прокуратурата, защото обвинението настояваше за 10 години зад решетките и за водача на злополучния автобус.

Обвиняемите Ениз Ченгел и Николай Точев ще трябва да поемат разноските по делото, а водачът Светослав Димитров ще трябва да плати направената му съдебно-психиатрична експертиза, постановиха още магистратите.

Нито един от тримата не пожела да коментира размера на наказанието и постановените присъди.

До месец Бургаският окръжен съд ще оповести мотивите си по делото, точило се малко повече от две години.

В 15-дневен срок обаче обвиняемите за катастрофата могат да обжалват присъдите си пред апелативния съд.

По време на процеса, при разпитите на свидетелите, а и от представените експертизи стана ясно, че причината за катастрофата е комплексна.

От една страна, автобусът е бил в лошо техническо състояние, но и реакцията на водача не е била адекватна. Собственикът на фирмата Ениз Ченгел не е ръководил цялостната дейност, а е упълномощил други лица с това.

Началникът на транспортния отдел Точев също не е изпълнил служебните си задължения, макар по време на процеса да заяви, че едва в съдебната зала е разбрал за колко неща е трябвало да отговаря.

Трагедията с пламналия автобус на „Тракия“ се разрази през нощта на 15 юни 2011 г. Мерцедесът се ударил в крайпътна мантинела, обърнал се и се е самозапалил.

Македонецът Васко Ристевски спаси няколко човешки живота от горящата машина, но девет души загубиха живота си.

 

Spread the love