Зинаида Златанова: Ще облекчим бюрокрацията по оперативните програми

Filed under: Актуално от днес,България |

229-20-02-20131001.aksmhdhpkwЗа облекчаване на бюрокрацията по оперативните европейски програми се обяви в Пловдив вицепремиерът Зинаида Златанова. Тя определи тези мерки като основен приоритет и подчерта, че ще станат възможни през новия програмен период. Ще се промени нормативната уредба, ще има и други нововъведения. „Новият програмен период: възможности за бизнеса 2014-2020“ стартира от Международния технически панаир. Форумът беше открит от Златанова. Това е начало на активна комуникация с бизнеса, за да очертаем мерки, от които той наистина ще има нужда през следващите седем години, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Основните ни приоритети са ранен старт на оперативните програми и повишаване на административния капацитет на всички звена, от които зависи усвояването на средствата от еврофондовете, подчерта Зинаида Златанова.
Според нея администрацията е длъжник на бизнеса и това е един от уроците, научени през първия програмен период. Тя трябва да покаже, че може да работи с реалния сектор, каза вицепремиерът.
Зинаида Златанова представи и насоките за инвестиции, набелязани от правителството: иновации и приложни научни изследвания, насърчаване на предприемачеството и обновлението на предприятията, интернационализация на бизнеса, зелена икономика. Приоритетна е грижата за малките и средните фирми и откриването на работни места. В Програмата за развитие на селските райони ще бъде обособена подпрограма със собствен бюджет, насочена към малките стопанства и създаването на малки предприятия по селата, съобщи вицепремиерът.
Моят личен приоритет е справянето с бюрокрацията, защото се видя, че тя много пречи, каза Златанова. Според нея това може да се постигне, като се намали обемът на документацията за кандидатстване за финансиране и се поставят ясни правила и срокове за одобрение на проектите.

Spread the love