Няма знаци за излизане от бюджетната криза в САЩ

Filed under: Актуално от днес,Свят |

Обама: Не може републиканците да държат цялата икономика за заложник

Untitled-1 copyБюджетната криза в САЩ, струваща 300 млн. долара дневно, продължава, без да има знаци как Белият дом и републиканците в Конгреса могат да стигнат до споразумение. Държавните служби постепенно спират работа, като се очаква над 800 000 души да излязат в принудителна неплатена отпуска заради липсата на бюджет. Обама обвини републиканските си опоненти в Конгреса, че са предизвикали частичното спиране на работата на администрацията на САЩ в името на „идеологически кръстоносен поход“.

„Не може републиканците да държат цялата икономика за заложник. Конгресът трябва да спре да управлява чрез кризи, защото това се отразява зле на американската икономика“, заяви Обама. Той коментира още, че ако Конгресът не повиши тавана на държавния дълг в близките дни, това ще е по-лошо от спиране на работата на администрацията – то ще доведе до спиране на икономиката. Таванът на американския правителствен дълг от 16,7 трилиона долара ще бъде достигнат на 17 октомври.

Американският финансов министър Джейкъб Лу съобщи, че е започнал да използва последните три налични счетоводни инструмента, за да осигури още място за вземане на заеми за плащане на сметките на страната. По думите на Лу няма други „законни и благоразумни“ възможности за разширяване правото за увеличаване на дълга.

Обама отложи за неопределено време планираната за следващата седмица визита в Малайзия заради кризата. По план американският президент трябваше да отпътува в събота на четиридневна обиколка в Югоизточна Азия, включваща също Индонезия, Бруней и Филипините.

 

 

Spread the love