Еврокомисарят по заетостта: Българите и румънците допринасят за растежа на германската икономика

Filed under: Актуално от днес,Свят |

233-20-02-photo_verybig_8964Българите и румънците допринасят за растежа на германската икономика. Това категорично заяви в обширно интервю за „Дер Шпигел“ еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и интеграцията Ласло Андор. Авторитетното издание се позовава на Асоциацията на германските общини, която смята, че след падането на ограниченията за работа на българи и румънци във Федералната република, в страната могат да пристигнат много имигранти от тези две страни. Те ще представляват заплаха за социалния мир и ще създадат проблеми на пазара на труда. „Аз не виждам никаква опасност“, подчертава еврокомисар Ласло Андор и добавя: Точно обратното, когато германската икономика расте има много работни места. В страната идват най-вече млади хора. В това виждам само предимство и за двете страни, смята той.

„По-голямата част от румънците и българите работят и допринасят значително за растежа на Германия, защото те плащат данъци и социални осигуровки в страната ви“, отбелязва Андор.

Еврокомисарят отхвърли изявлението на германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, който смята, че всеки, който пристига във ФРГ, за да получава социални помощи, трябва да бъде връщат обратно. Ласло Андор припомни, че българите и румънците, които не успеят да намерят работа и прибягват до помощи, имат право да останат в страната само три месеца. Това са европейските правила, добави той.

На въпрос колко имигранти се очакват да пристигнат в Германия от България и Румъния догодина, Андор отговаря: „През 2014 г. не се очаква никакво наводнение от имигранти. Няма да има никакъв шок. Малцина ще се откажат от своя дом и своите приятели… През 2012 във Федералната република пристигнаха 71 000 души, през 2014 се очаква те да бъдат с няколко хиляди повече“.

Spread the love