Нобелова награда за трима учени, разгадали преноса в клетките

Filed under: Актуално от днес,Свят |

234-18-03-28_ti1gtsАмериканците Джеймс Е. Ротман, Ранди У. Шекман и германецът Томас К. Зюдхоф спечелиха Нобелова награда за физиология и медицина. Тримата учени разгадаха как клетките организират преноса на вещества, съобщи сайтът Nobelprize.org.

Отличието е за откриването на механизма, регулиращ везикуларния трафик – основна система за пренос в клетките.
Всяка клетка е като фабрика, която произвежда и изнася молекули.
Инсулинът например се произвежда и освобождава в кръвта.
Химически сигнали, наречени невротрансмитери, се изпращат от една клетка до друга. Тези молекули се транспортират в клетката в малки мехурчета, наречени везикули.
Тримата лауреати откриха молекулярните принципи, които определят как този товар се доставя на точното място и време в клетката.
Ранди Шекман откри комплект от гени, необходими за везикуларния трафик.
Джеймс Ротман разкри белтъчния механизъм, който позволява на везикулите да се слеят с целта и така да бъде прехвърлен товарът.
Томас Зюдхоф разбра как сигналите насочват везикулите да освобождават точно товара си.
Чрез откритията си Ротман, Шекман и Зюдхоф разкриха изключително точната контролна система за пренос и доставка на клетъчен товар.
Нарушенията в тази система са вредни и допринасят за поява на невродегенеративни заболявания, диабет, имунологични болести.

Ротман е професор в Йейлския университет, Шекман – в Университета на Калифорния в Бъркли, а Зюдхоф – в Станфордския университет.
Заедно с наградата тримата ще си поделят и премия от 8 милиона шведски крони (1.2 млн. щатски долара).
 

Spread the love