Еврокомисарят по вътрешните работи: ЕК ще натиска всички страни членки да приемат бежанци на своя територия

Filed under: Актуално от днес,Свят |

Ние не приемаме понятието “социален туризъм”, в Европа има свободно движение, заяви Сесилия Малмстрьом

235-18-01-20131008.ycywdvkocgЕвропейската комисия (ЕК) ще призове страните членки да приемат част от бежанците, които пристигат в южна и югоизточна Европа, съобщи комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом преди началото на заседанието на вътрешните министри в Люксембург. По време на него се очаква да стане ясно и на каква подкрепа може да разчита България за справяне с бежанската вълна от Сирия. Трагедията край Лампедуза ще е в основата на дискусиите за бежанците. Заради нея комисар Сесилия Малмстрьом каза, че ще предложи на страните членки да организират мащабна охранително-спасителна операция на Фронтекс, която да покрива цялото Средиземноморие – от Кипър до Испания.

Малмстрьом ще призове всички страни членки да проявят солидарност и да приемат част от тях на своя територия. “Днес само 6-7 страни от общо 28 в Евросъюза поемат цялата отговорност за бежанците”, подчерта еврокомисарят по вътрешните работи.

Страната ни е представена на заседанието от вътрешния министър Цветлин Йовчев, който на влизане отказа изявления. Междувременно германският му колега Ханс-Петер Фридрих поиска от Европейската комисия ясна позиция дали страната му може да връща обратно и да издава забрана за повторно влизане на тези български и румънски граждани, които пристигат там само заради социалните придобивки.

“Не можем и няма да приемем това”, подчерта Фридрих, като направи уговорката, че в страната му отиват и много българи и румънци, които работят здраво, и те са добре дошли. “Надявам се Европейската комисия да е в състояние да направи разлика между едните и другите”, заяви германският вътрешен министър по въпроса за така наречения „социален туризъм”, който попадна в дневния ред на това заседание по искане на Великобритания, Австрия, Германия и Холандия. “Ние не приемаме понятието “социален туризъм” – това е политически термин, който се използва от определени страни членки. Нашата гледна точка е, че в Европа има свободно движение, че това е добре, и много от свързаните с него тревоги са силно преувеличени”, отговори му Сесилия Малстрьом.

Spread the love