7 години от създаването си чества социално заведение за деца: Директорката на приюта в Перник Генка Груева: Прибрахме 12-годишно дете от улицата, което вместо в леглото още спи на земята, помогнали сме на 500 души в беда

Filed under: Искам думата |

Най-трудно е да намериш път към изтерзаната детска душа

 235-09-81 P1350122 copyСедем години от създаването си чества Центърът за обществена подкрепа и приют за деца в риск в пернишкия кв. „Калкас”. Над 500 клиенти са преминали за изминалото време през двете социални институции. Ето какво каза директорката на социалното заведение Генка Груева и как премина отбелязването на годишнината в Перник:

Директорката на приюта за деца в пернишкия кв. „Калкас” Генка Груева каза, че едно от най-трудните неща е да се намери път към детската душа, изправена на кръстопът по време на тържеството за 7-годишнината от създаването на центъра. „До много съдби се докоснахме през изминалите седем години, много случаи разрешихме”, каза директорката Генка Груева, която неизменно е на този пост от създаването на институцията до днес. Успешно решените случаи окрилят екипа на центъра. Тяхна гордост е мобилната работа на екипа. Консултации се правят по домовете, където специалистите се докосват до атмосферата и отношенията там. Това е най-точната работа, твърди Груева. Проблемите, с които се сблъсква екипът на центъра, са най-разнообразни. Много често децата бягат от вкъщи, не могат да намерят общ език с родителите си, връзката между тях като че е скъсана. Невинаги обаче това става в проблемни семейства. Понякога в строгостта и изискванията си родителите се разминават с рожбите си, а специалистите намират точния път. Не са малко случаите, в които екипът на приюта не успява да намери семейство на деца в риск. Тогава чрез отдела за закрила на детето се търсят други институции, за да продължи грижата за тях. 235-09-81  P1350132 copyЦелта на приюта е малчуганите да се прибират в семействата си, като преодолеят проблемите. Случвало се е деца от проблемни фамилии след година отново да идват в приюта. Някои от тях сами търсят помощ от институцията. Майки, които се страхуват, че домашната тегоба ще навреди на рожбите им, също търсят услугите на приюта. Такива жени се нуждаят и от консултации с психолог, имат нужда да споделят проблема си, да излеят душата си пред човек, който ги разбира и няма да ги упреква. В момента центърът в кв. „Калкас” има право сам да приема деца, докато в началото такива правомощия са липсвали.

Подробности в печатното издание

Снимките:

1  Генка Груева – директорка на Центъра за обществена подкрепа и приют

2- Деца от Брезник пяха и танцуваха.

 

 

 

Spread the love