Не се вижда изход от кризата в САЩ: Обама готов на преговори с републиканците, ако се откажат от изнудването

Filed under: Актуално от днес,Свят |

Спокойно, ще продължаваме да си  плащаме сметките, независимо от ситуасията в която се намира страната, заяви главнокомандващ N1

236-20-01-NOVO-obamaПрезидентът на САЩ Барак Обама заяви, че е склонен да проведе преговори по бюджета с републиканците, но не и докато те не се съгласят да оттеглят „заплахите“ срещу икономиката.

„Републиканците не бива да искат откуп в замяна на това да си свършат работата“, каза Обама, след като републиканските лидери подновиха призивите си към него да започне преговори в търсене на край на парализата.

Републиканският председател на Камарата на представителите Джон Бойнър разкритикува отказа на демократите и на Обама да започнат официални преговори за бюджета и дълга.

„Позицията да се отказват преговори не може да бъде удържана вечно. Никога в историята ни не е имало президент, който да не преговаря за тавана на дълга“, заяви Бойнър.

Обама посочи, че е склонен на преговори за продължаващата парализа на правителството или тавана на дълга, но те „не трябва да включват размяната на заплахи за икономически хаос над главите на американците“.

„Не бива да превръщаме изнудването в рутина като част от нашата демокрация”, подчерта Обама.

Лидерът на демократите в Сената Хари Рийд също заяви, че демократите желаят да преговарят, и „за бюджета, и за Закона за здравното осигуряване, за всичко, което поискате, и са открити за преговори, но преди това, републиканците трябва да деблокират работата на правителството и да престанат да размахват заплахата с катастрофичен дефолт на плащанията на страната“.

САЩ изпаднаха в бюджетна криза, след като републиканците не приеха здравната реформа на Обама, известна като Obamacare. Очаква се САЩ да стигнат и тавана на дълга си, който сега е 16.7 трилиона долара, на 17 октомври и Конгресът трябва да одобри вдигането на този таван, за да избегне дефолт по плащанията, който би имал катастрофални последици.

Барак Обама предупреди американците, че ще пострадат, ако Конгресът позволи САЩ да изпаднат в дефолт по дълга си и посъветва да не слушат онези, които твърдят, че последиците са преувеличени.

На пресконференция, свикана спешно в Белия дом, Обама отправи най-твърдото си предупреждение досега за рисковете, ако Конгресът не повиши тавана на американския дълг до крайния срок 17 октомври.

„Решение да се позволи действително дефолт, според много бизнесмени и икономисти, би било, цитирам: „безумно, катастрофално, хаос“. И това са някои от по-учтивите думи. Уорън Бъфет сравни дефолта с ядрена бомба, оръжие, прекалено ужасно, за да бъде използвано“, добави президентът.

Обама заяви също, че освен непосредствената вреда, има и по-широки опасности за бъдещите президенти и за демокрацията.

„Не става въпрос само за мен. Това засяга и моите приемници на поста, от която и партия да са. На тях също не бива да им се налага да плащат откуп на Конгреса, за да си свърши работата. Трябва да сложим точка на това“, заяви президентът.

Републиканците, стремящи се да използват силата си, за да принудят Обама да ореже разходите или да ограничи обсега на Закона за достъпната здравна грижа, намекват, че отрицателните последици от дефолт по дълга са преувеличени.

Обръщайки се към широката аудитория чрез медиите, президентът се постара да обори идеята, че ефектът би бил мимолетен.

„Става дума за надеждността на САЩ, за тежестта на думата ни, за доброто ни име. Това е реално“, каза той, цитиран от Ройтерс.

Обама призна, че е в неизгодна позиция в пиар битката, понеже моли законодателите за „повишаване на лимита на дълга“ – „мръсна дума“, която избирателите отъждествяват с разрешаването на по-голям дълг.

„Не става дума за повишаване на нашия дълг. Това не добвя нито цент към дълга ни“, увери ги той.

По-нататък президентът ги предупреди да не вярват на хората, които отричат, че дефолтът е нещо реално, и обрисува смущаваща картина на последиците – пенсионните спестявания и стойността на домовете на американците ще се стопят, а лихвите по жилищните ипотеки и студентските заеми ще скочат.

„Ще има и значителен риск от много дълбока рецесия в момент, когато все още изкачваме пътя за излизане от най-лошата рецесия на нашето време“, добави Обама.

Президентът явно целеше да накара американците да се почувстват в същото затруднено положение, в което републиканците са поставили него и страната, търсейки политически отстъпки и заплашвайки с дефолт, ако той не се подчини.

Проучванията на общественото мнение показват нарастваща обществена загриженост от безизходицата, като на републиканците се пада малко повече от вината. Анкета на Ройтерс/Ипсос вчера установи, че делът на американците, разтревожени от спирането на

финансирането на правителството, е нараснал до 75 процента от 66 процента миналата седмица. Делът на онези, които обвиняват републиканците, се е увеличил от 26 процента на 30 процента, а на обвиняващите Обама и демократите – от 18 на 19 процента.

 

Spread the love