Лекарите притеснени: Бежанците от Сирия може да пренесат опасни болести

Filed under: Актуално от днес,България |

Не е изключено да дойдат хора, болни от малария, туберкулоза, морбили, предупреди още проф. Плочев

238-20-05-ab91a173ca69a33cfb5338ba1ad1b163Лекарите са много притеснени, че с бежанската вълна у нас може да пристигне болен от новия средноизточен респираторен синдром, причиняван от коронавирус. Това коментира по време на Осмата национална конференция по инфекциозни болести във Варна проф. Камен Плочев –  началник на клиника по инфекциозни болести във Военномедицинската академия.
По негови думи тази болест се разпространява по въздушно-капков път и наподобява грипоподобно състояние, но води до пневмонии и тежки усложнения и е непозната за родните специалисти.
„Бежанците от Сирия може да внесат тежки инфекциозни болести. Не е изключено да дойдат хора, болни от малария, туберкулоза, морбили“, предупреди още проф. Плочев. Той обаче уточни, че тези хора не трябва да бъдат сатанизирани, а е необходимо по границите да бъде засилен здравният контрол.
Освен това специалистът смята, че е необходимо да се извършва и санитарна обработка на пристигащите – те да се събличат, изкъпват и да обличат нови дрехи.
Заплахата от поява на инфекциозни болести с бежанската вълна може да се раздели в три групи – дихателни инфекции, на стомашно-чревния тракт и причинени от ухапвания от насекоми, пренесени чрез багажа на хората, допълни проф. Плочев.
Според Славчо Велков, експерт по национална сигурност и борбата с тероризма и консултант по тези въпроси във ВМА, е напълно възможно с бежанската вълна в страната ни да проникнат и хора, свързани с терористични организации.
Той посочи, че службите са създали организация за контрол и проверка, но тя трябва да се насити с още повече специалисти, включително по арабски езици и култура.
„Заедно с бежанците пристигат и хора от криминалния контингент, които са извършвали престъпления в собствените си държави, но крият това. Не бива да подценяваме и заплахата от нарастване на престъпността при събирането на големи групи бежанци на едно място“, обясни Велков.
Той прогнозира, че до края на годината в страната ни ще има между 9 и 12 хиляди бежанци.

Spread the love