Станишев: БСП е партия в постоянна промяна и затова оцелява

Filed under: Актуално от днес,България |

Започвам да съдя всеки, който атакува семейството ми, заяви червеният лидер

240-17-02-0Image_2365414_126БСП е партия в перманентна промяна и затова оцелява. Тя усеща пулса на времето и се старае да реализира промяна. Например в сегашната парламентарна група от 84-ма депутати, почти 60 са за първи път народни представители. Такава сериозна промяна в състава не е имало. БСП наистина се стреми към позитивна промяна, но предсказуема и стабилна. Така председателят на партията Сергей Станишев коментира въпроса дали БСП ще стане част от промяната.

Той каза още, че вече 24 години се говори за промяна, но е важно каква. „Какво се оказва? ОДС беше промяната, резултатът е разпарчетосване на земята и безобразна приватизация. НДСВ също беше тотална промяна. Помня приватизацията на ЕРП-тата и БТК. И забележете коя партия беше през цялото време против всичко това – БСП“, допълни Станишев. По думите му последната и голяма промяна се казва ГЕРБ и именно тя се е оказала най-лошата от всичко през целия преход.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че ще започне серия от дела заради обиди и нападки срещу него и семейството му. Сред хората, от които се чувствал обиден, бил и бившият президент Георги Първанов. „Ще потърся отговорност от всички, които нападат моето семейство. В това число и съдебна отговорност. Аз никога не съм нападал близките на Бойко Борисов. Не ми се иска с Георги Първанов да стигаме до съд“, заяви социалистът в предаването на Иван Гарелов и Елена Йончева.
„В моите планове не влиза отиването ми в Брюксел. Поел съм отговорността промяната в България да стане реалност“, издаде още Станишев.

Правителството на Орешарски е много по-диалогично към несъгласните с него, отколкото самите несъгласни

 

Сергей Станишев заяви, че в политиката всеки преживява разочарования. Според него по-важно е да имаш кауза, а неговата е „да се отърси България от модела на ГЕРБ и Борисов, който разяде институции, общество, медии и политически дебати за 4 години“. Станишев изрази мнение, че промяната е започнала да се случва и показателно за това е, че няма страх в медиите и обществото. „Спомнете си какво беше. Скачат лекарите и казват, че ще има протест. Реакцията е обвинението срещу лекарите в Горна Оряховица. Цялостна кампания срещу лекарското съсловие, че всички са корумпирани, разбойници и убийци на деца. Бих казал, че дори отиваме в другата крайност, когато върви един процес на препиране на гузни съвести, защото някои медии и журналисти, които 4 години слугуваха на властта, изведнъж станаха много смели, защото няма репресии. Защо се доказват сега на гърба на едно правителство и министър-председател, който е много толерантен“, попита той. Друг пример според него е превръщането на парламента в орган, пред който правителството се отчита. „За 3 месеца Орешарски е бил по-често в НС от Борисов за 4 години. Парламентът се беше превърнал в абсолютно безполезен и безсмислен, където няма дебати и сблъсък на гледни точки“, поясни Станишев. На трето място той посочи, че министър-председателят Орешарски е създал консултативен орган към МС, където е представено цялото гражданско общество, което пожелае. Лидерът на БСП обясни, че същото важи и за Изборния кодекс, чийто вариант е готов с участието на десетки неправителствени организации. „Това са елементи от промяната, но тя не е цялостна и дълбока, колкото аз бих искал да я видя, защото нещата трудно стават и много се е окопало статуквото в икономиката и администрацията. Само за последната година от управлението на ГЕРБ са назначени 10 000 души в администрацията. Те са сложени там, за да са лоялни към ГЕРБ. Сега върви един процес, вярно мъчително, за връщане към нормалността в държавата, към нормалния демократичен процес. Понякога правителството на Орешарски е много по-диалогично към несъгласните с него, отколкото самите несъгласни“, каза още лидерът на социалистите.

 

Трябва да се научим да уважаваме институциите

„Трябва да се научим да уважаваме институциите и един от големите грехове на предишното управление беше тоталното им опростачване. Всичко се сведе до една кръчмарска свада, шеги и закачки и простотия“, каза Станишев. Във връзка с решението на КС по казуса „Пеевски“ Сергей Станишев заяви, че хора от Реформаторския блок, които твърдят, че са носители на уважението към закона и институциите, по същество отхвърлят решението на съда. „Трябва да се научим да уважаваме решенията на българските институции, независимо дали ни харесват, или не“, категоричен е той. Лидерът на БСП даде пример с решение на КС през 1996 г., когато най-силният кандидат за президент на БСП – Георги Пирински, който е бил с изключително висок рейтинг, е касиран от участие в изборите. „БСП прие това решение, защото беше решение на КС. През 2011 г. масово се знае в България как бяха спечелени президентските избори от г-н Плевнелиев, с подобни бюлетини от тези в Костинброд. Тогава подадохме жалба с искане за отмяна. КС я отхвърли и ние го приехме“, припомни председателят на КБ.

 

Spread the love