Гей скандал избухна в Сръбската православна църква

Filed under: Актуално от днес,Свят |

Седем от архиереите й били с обратна сексуална ориентация, за още трима има определени съмнения

246-18-04-20131021.wwfrieqiifСедем от митрополитите в Сръбската православна църква са с гей ориентация, съобщи bliс.rs. Още трима са под подозрение, но няма категорични доказателства за тях. За разлика от светските личности с подобна сексуална ориентация, които са модерни хора и с либерално мислене, сръбските духовници са крайно десни и строго традиционалистично настроени. Проблем е и това, че  хора на такова високо ниво в църковната йерархия могат да имат и педофилски прояви спрямо други членове на религиозната общост, пишат сръбските журналисти. Според тях това може да подрони авторитета на църквата в обществото.
Тези висши духовници могат да действат като лоби или инструмент в ръцете на други хора, които да използват тази тяхна зависимост от сексуалната им ориентация. Така биха могли да се взимат решения, които не са в полза на религиозната общност, а на отделни нейни членове.
Журналистите питат защо досега в Сръбската православна църква не е повдиган въпорсът за изясняване на това, след като свещениците са поели обет пред Исус Христос и са получили монашески сан, това включва ли и отказ от физически удоволствия, включително и секс.

Spread the love