Гръцкият бизнесмен Теодорос Атанасиадис: Видях русата Мария в болницата в Сандански преди 3 г., имаше проблеми с очите

Filed under: Искам думата |

Детето не е ромче от България, гледах го как танцува, няма нашия маниер, категоричен е лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев

247-09-82Гръцки бизнесмен с българско гражданство, свидетел по случая с русокосата Мария, открита в ромски катун край град Лариса, смята, че е виждал биологичните й родители в болница в Сандански през 2010 г. Мария е родена през 2009 г. Бизнесменът Теодорос Атанасиадис си спомня, че когато съпругата му раждала в лечебното заведение през 2010 г., там пристигнало семейство с малко дете с проблеми със зрението. По думите му майката била българска ромка, която работела във фабрика в България, а съпругът й бил рус и синеок и се трудел във ферми в Гърция. Семейството било много бедно.

В същото време председателят на „Евророма” Цветелин Кънчев заяви: „Случаят с русата Мария от Гърция е голяма клевета, в която се набърка името на България“. Според Кънчев няма български ром, който би продал детето си, независимо от финансовото си състояние, информира Нова телевизия. Председателят на „Евророма” не разпознава ромче в Мария. „Това дете няма ромска генетика. Гледах го и как танцува, то няма маниерите на ромите”, категоричен е той. Цветелин Кънчев обаче се закани, че няма да остави нещата така. Той заяви: „Ще защитя страната по достоен начин и няма да позволя да ни вкарат в конфликти”.

Детето бе забелязано в ромски лагер край град Фарсала, на около 280 километра от Атина, по време на полицейска операция във връзка с трафик на наркотици. Полицията заподозряла, че нещо не е наред, тъй като детето е с бяла кожа, за разлика от членовете на катуна, където било забелязано. Впоследствие били направени ДНК тестове, според които момиченцето няма нищо общо с двамата роми. Гръцката полиция издирва българска двойка, която може да е оставила момиченцето, което бе намерено в ромски лагер в Гърция, предаде Катимерини.

Ромите, които бяха обвинени в отвличане на детето, представено като Мария, са заявили, че момичето им е било дадено от българска ромска двойка. Единият от обвиняемите, 39-годишният Христос Салис, заявил на магистратите, че Мария била оставена на него и съпругата му във Фарсала от българско семейство. Той твърди, че по време на предаването на детето не бил в лагера и след като разбрал, искал да предаде детето на властите. Неговата съпруга обаче отказала, тъй като се привързала към детето. Съпругата Селини Сали потвърдила версията.

 

 

 

Spread the love