Клисарова: Професионалните гимназии ще получат с 5-7% повече пари догодина

Filed under: Актуално от днес,България |

Просветният министър обеща и повече средства за висшето образование за 2014 г.

247-20-01-В УНСС посрещнаха министъра с цветяБюджет 2014 ще разполага с повече пари за образование от тази година. Това заяви образователният министър Анелия Клисарова, която вчера се срещна със студенти от УНСС, за да дискутира проблемите във връзката между висшето образование и бизнеса. Клисарова заяви пред медиите, че общият бюджет за сектор „Образование” ще нарасне със сума между 0,01 и 0, 03% от брутния вътрешен продукт на страната. С между 5 и 7% ще нарасне и единният разходен стандарт за професионалното образование и за децата със специални образователни потребности в средното образование. Стана ясно, че другите направления също ще бъдат завишени, но с по-малки размери.

Клисарова се зарече и да поиска повече пари и възможности по европейски програми за стажове на родни студенти. „Тази година ще правим бюджета не като суми, а като политики“. Важното е да има ефект от вложените пари, обясни образователният министър. Тя обеща още да акцентира върху връзката между висшето образование и бизнеса.

Стана ясно, че образователното министерство ще иска да се повишат стандартите в педагогиката, природоматематическите и инженерните науки, тоест да нараснат коефициентите им за държавна поръчка.

Пред възпитаниците на УНСС, Клисарова заяви, че повереното й министерство трябва да се старае да реализира техните идеи. По думите й слабата връзка на бизнеса с образованието е проблем не само у нас, а в цяла Европа. Министърът подчерта, че в България има работещи 48 центъра за кариерно развитие към учебните заведения, но е необходимо да им се даде по-добра връзка с бизнеса и да се засили ролята им за намиране на възможности за професионална практика.

Клисарова коментира като възможност и широко разпространената европейска практика бизнесът да поръчва на университетите видът на специалистите и професионалните направления, в които се намират нови кадри. Според министъра у нас се усеща липсата на европейската квалификационна рамка, която ще даде възможност на работодателите да са наясно с нивото на компетентност на всеки завършил студент. Клисарова подчерта и необходимостта преподавателите да бъдат в тон с времето и на базата на това да се изработват образователните планове.

 

Spread the love