Плевнелиев: Трябва да спазваме договореностите за продажбата на земи на чужденци

Filed under: Актуално от днес,България |

Ще обявя много скоро свикването на Консултативен съвет за национална сигурност, заяви президентът

247-17-04-655-402-prezidentyt-rosen-plevneliev

„България трябва да спазва договореностите, които е подписала, включително и по отношение на продажбата на земеделските земи на чужди граждани“, каза още президентът. Това заяви в Стара Загора президентът Росен Плевнелиев.
„България отдавна е подписала най-важните стратегически документи, които определят и нашата позиция като член на европейското семейство, включително и договора за присъединяване към ЕС, така че подобни ясни ангажименти от България са поети. Когато ние искаме да сме член на ЕС, ние трябва да си дадем сметка, че ставаме член и на общия пазар. Когато сме член на общия пазар, трябва да се държим освен като българи и като европейци. Това е съзнателен избор на българската нация. Следователно ще спазваме законите, ще спазваме правилата, ще спазваме договорите, които сме подписали, за да бъдем достойни европейци. Не бива да се поставя под съмнение нещо, което отдавна е решено, разписано и предоставено като ясна и категорична българска позиция. Нещо повече – и днес в България съществуват всички възможности чужденци да купуват земеделска земя колкото пожелаят. Те просто могат да си направят фирма и през тази фирма да купуват колкото искат земеделска земя, затова аз апелирам към това България да покаже своето достойно и държавно отношение, като спазва договорите, които е разписала, и правилата, които сама е приела“, каза държавният глава.
„Ще обявя много скоро свикването на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС). Имам самочувствието, че досега винаги съм свиквал Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) когато трябва“, каза Плевнелиев.

„Имам също така доказателствата пред целия народ, че КСНС за първи път, откакто аз станах държавен глава, прие правила; да припомня, че преди това, 18 години, в нарушение на закона, нямаше такива правила. Също така – проведените консултативни съвети по национална сигурност са имали стратегически теми и са вършели добра работа. На последния Консултативен съвет пред очите на цялата нация стана ясно, че се прави опит за дестабилизиране на институцията КСНС, като не се спазват елементарните правила, приети от всички единодушно преди това. Като държавен глава ще преценя внимателно кога да насроча КСНС, както и неговите теми. Не е въпросът само за това – ние да си говорим за темата с бежанците; Консултативният съвет е най-важният инструмент в държавата за постигане на консенсус. За какъв консенсус ние искаме да говорим? За това, че за бежанците трябва да има ток, трябва да има вода, трябва да има хуманно отношение. Има ли някой, който е против този консенсус? От тази гледна точка аз призовах и вчера правителството да се държи на висотата на собствените си отговорности; имат Съвет по сигурността към Министерския съвет; той отговаря за парите, той отговаря за ревизия на плановете, той отговаря за краткосрочни и средносрочни мерки. Това са инструментите. КСНС е дългосрочен инструмент за търсене на консенсус. Затова задавам елементарния въпрос – нима вече не сме постигнали консенсус, когато сме подписали всички международни документи във връзка с уреждане на статута и предоставяне на закрила“, каза Плевнелиев.

„Има и други теми – питам какъв ще бъде бюджетът през 2014 г. за службите“, каза Плевнелиев.

На въпрос дали го е страх от свикването на Консултативния съвет, за да не го провали Волен Сидеров, и дали КСНС е „играчка в ръцете на едно дете“, Плевнелиев заяви: Подобни измислени тези оставям без коментар.

 

Spread the love