ОбС шефът на Благоевград Радослав Тасков обяви преди сесията: Съветниците гласуват 50 000 лв. за уникалния архив на пиринските войводи, в Македония предлагали повече, оценителна комисия изчислява стойността му на 315 000 лв.

Filed under: Благоевград |

Дневникът на Христо Мисирков, кореспонденцията на Борис Сарафов, снимки от убийството и погребението на Яне Сандански – това са част от забележителните документи, които постъпват в общинските фондове на Благоевград

249-07-01  0443 Taskov copyОбщинските съветници ще гласуват закупуване на уникален архив за 50 000 лв. на сесия днес в Благоевград. Колекцията датира от борбите и освободителното движение в Пиринска Македония и оценителна комисия изчислява стойността й на 315 000 лв. Председателят на Общинския съвет Радослав Тасков отказа да назове името на родолюбивия българин, който ще се раздели с архивите си срещу сума, 6 пъти по-ниска от държавната оценка. Според него има реална опасност сделката да се провали, ако името бъде обявено преди осъществяването й. Тасков посочи, че въпросният българин вече е отказвал продажба в Македония, като там са му предлагали по-висока цена.

В колекцията има 103 автентични документа, 65 писма – кореспонденции на личности като Борис Сарафов, дневник на Христо Мисирков, четници на ВМРО. В архива са съхранени вестници отпреди 1897 година, листовки, документи и снимки на войводи, дали живота си за свобода.

Подробности в печатното издание

Снимката:  Радослав Тасков

Spread the love