120 студенти окупираха и Факултета по журналистика и масови комуникации, настояват Пеевски да подаде оставка като народен представител

Filed under: Актуално от днес,България |

249-20-05-e6cef02fd5e19161f75f56257ad4c855Представители на активистката група “Ранобудните студенти” окупираха Факултета по журналистика и масови комуникации (ФЖМК). По последни данни зала 13 в учебното заведение е окупирана от 120 души. Завчера протестиращите студенти превзеха 272 зала в Ректората на Софийския университет.

Представителите на протестното движение Борис Рангелов и Спас Крайнин прочетоха декларацията, която бе разпространена от медиите. В нея те искат морална отговорност от преподавателите, особено от проф. Димитър Токушев, който подкрепи връщането на Делян Пеевски като депутат в Народното събрание. Студентите питат кой го предложи за председател на ДАНС и призовават министър-председателят Орешарски да даде отговора. Младежите настояват Пеевски да подаде оставка като народен представител.

Събитията в зала 13 се развиват бързо. Засега окупаторите са около 120 студента от факултета. Очакват се всеки момент да дойдат топ журналисти като гости, които да дискутират със студентите случващото се. Окупацията вече е в обективите на няколко големи български печатни и телевизионни медии.

“Това е естествена реакция и право на студентите да изразят своето отношение. Моето лично мнение се припокрива с тяхното по дадения въпрос”, заяви зам.-деканът по стопанската дейност на ФЖМК Чавдар Христов. Според него в тази формата на протеста трябва да се намери баланса между исканията на студентите активисти и възможно най-безпрепятственото протичане на учебния процес.

“Загубата на една зала за нашия факултет е огромна от гледна точка на учебния процес”, заяви още Христов. По думите му колегите заплащат висшето си образование и имат правото на лекции, а залите и без окупацията не достигат.

“Не може студентите по журналистика да са неактивната част от обществото. Разбираме, че има недостиг на зали, но това неудобство може да предизвика друго поле на действие – повече студенти да се запитат защо залата им е окупирана… и да им обясним”, заяви активистът Борис Рангелов.

 

Spread the love