Вицепремиерът Даниела Бобева: Приватизираме фондовата борса

Filed under: Бизнес |

Брокерът Николай Ваньов: Пазарът на акции няма посока за развитие в бъдеще

250-10-83 daniela_bobevaПравителството смята да приватизира държавните дялове в Българската фондова борса и Централния депозитар.
Това разкри вицепремиерът Даниела Бобева. Тя уточнява, че принципалът – Министерството на финансите, вече е дал съгласие за стартиране на приватизационните процедури.
Целта е да се даде силен тласък за развитието на капиталовия пазар“, коментира Бобева. Кабинетът „Борисов“ също имаше намерение да продаде фондовата борса, но стартът на процедурата бе замразен след оставката на правителството през февруари месец тази година.

На Българската фондова борса все по-отчетливо се забелязва липсата на знаци за ясна посока и бъдещо развитие, коментира за Profit.bg брокерът Николай Ваньов. Докато индексите на развитите пазари постоянно преминават над рекордни равнища, то у нас ръстът от началото на годината изглежда по-скоро приключен факт. Финансовите отчети на компаниите по-скоро загатват за възможността за лека низходяща корекция на индексите на родния капиталов пазар, а изтънялата ликвидност (разбира се, като се изключат договорените пакетни сделки, каквито наблюдавахме по позициите на „Булгартабак холдинг” и „Монбат” през седмицата дотук) само добавя допълнителни аргументи за тези очаквания. Вчерашната сесия бе вяла, дори скучна, като единствената „активно“ търгувана позиция бе тази на обикновените акции на „Химимпорт”, като реализираният в 23 сделки оборот бе малко повече от 33 хил. лв. Типичността на тази сесия е пряко свързана с липсата на интерес на инвеститорите към БФБ, чието завръщане е по-скоро по-далеч във времето. Колкото до очакванията ми за следващите няколко сесии, те са по-скоро негативни. Определяща за тях със сигурност ще бъде ниската ликвидност, която изключва сериозни движения във възходяща посока.
 

Spread the love