Три дни след като лидерът на БСП поиска делото да бъде ускорено: Главният прокурор поиска имунитета на Станишев заради изгубените доклади

Filed under: Актуално от днес,България |

Сотир Цацаров: Българското посолството в Бразилия е знаело много по-рано за освобождаването на Боевски, защо никой никого не е информирал

250-19-02-Sotir-Tsatsarov-7Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал депутатския имунитет на лидера на БСП Сергей Станишев във връзка с обвинението му от 2010 г. за загубени седем секретни доклада от деловодството на Министерския съвет, съобщиха от прокуратурата в петък.

„От събраните досега доказателства е установено, че посочените седем документа г-н Станишев е загубил (лишил се е по невнимание от фактическата власт върху тях), чрез неупражняване на грижи относно съхранението, предаването и движението на документите“, посочват още от прокуратурата.

Само три дни по-рано социалистът изпрати писмо до държавното обвинение, в което настоя делото му да бъде ускорено или да бъде прекратено, ако разследващите не разполагат с достатъчно доказателства, за да го вкарат в съда.

Станишев се възползва от една от последните промени на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с която управляващото мнозинство в парламента отмени поправка, станала популярна като „вечния обвиняем“. Става дума за текст в кодекса, приет по време на кабинета „Борисов“, който отмени правото на обвиняемите да искат от прокуратурата делата им да бъдат вкарани в съда или прекратени след изтичане на две години от образуването им.

Разследването срещу Станишев започна на 27 май 2010 г., след като настоящият основен подсъдим по делото „Октопод“ Алексей Петров предаде секретен доклад на тогавашния премиер Бойко Борисов, който го похвали, че е „лоялен гражданин“. Докладът беше адресиран до Сергей Станишев и озаглавен „За някои деструктивни лица и кръгове в кабинета „Станишев“. Впоследствие се разбра, че общо седем секретни доклада са изчезнали от деловодството на Министерския съвет – три на ДАНС, два на МВР, един от Министерството на отбраната и един от НАТО.

Делото на три пъти бе внасяно от Софийската градска прокуратура (СГП) в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и налагане на глоба, но СГС всеки път го връщаше за отстраняване на неясноти и противоречия. За последно държавното обвинение прати казуса на следствието, за да бъдат открити данни, че лидерът на БСП умишлено е изгубил класифицираните документи.
Разследването продължи толкова дълго, тъй като прокуратурата положи сериозни усилия да открие някакви доказателства къде се намират въпросните документи. Накрая се оказа, че ако те бъдат намерени, самото производство ще се обезсмисли и би трябвало да бъде прекратено.

Защо никой никого не е информирал? Това попита главният прокурор Сотир Цацаров, който бе потърсен за коментар по казуса с Гълъбин Боевски, който преди дни се озова на българското летище с полет от Париж след експулсиране от Бразилия, без да е излежал наложената му 9-годишна присъда за пренос на 9 кг кокаин през летището в бразилския град Сао Пауло.

На първо място трябва да бъдат взети меки за нормалната комуникация от страна на Министерството на външните работи, Министерството на правосъдието и прокуратурата, подчерта главният прокурор, който обаче вметна, че прокуратурата не е длъжна да знае всичко, което става в правосъдното министерство.

Обвинител номер 1 разкри, че процедурата по експулсиране на Боевски е била задвижена много по-рано. „Българското дипломатическо представителство в бразилската столица е знаело много по-рано за това“, поясни Цацаров. Дали обаче то е подало тази информация на Министерството на външните работи, не стана ясно, но според главния прокурор е факт, че МВнР е издало документите за самоличност на Гълъбин Боевски буквално в последния момент.

Изненадата е не само обществена, но и институционална, посочи главният прокурор, който призна, че не може да даде повече детайли от вече известните. По думите му решението е едностранен акт на бразилските власти.

Стана ясно, че подобно екпулсиране от страна се прави за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици. В повечето случаи обаче това по думите на обвинител номер 1 става след излежаване на присъдата. В конкретния случай с Боевски обаче тя не е изтърпяна. Сотир Цацаров припомни и процедурата по експулсиране – решението се взема от министъра на правосъдието на Бразилия, потвърждава се от федерален съдия по експулсирането и от федералната бразилска полиция.

Час след изказванията му от пресслужбата на Външно разпространиха съобщение, в което се казва, че в рамките на извършващата се проверка по казуса „Боевски“ са дадени указания на българския посланик в Бразилия Чавдар Николов да се завърне незабавно в България за разяснение по случая.

Тъй като в МВнР са получили информация за развитието на случая едва вчера, това породило у тях сериозни въпросителни относно работата на българското посолство в Бразилия.

Иначе освобождаването на Гълъбин Боевски те определят като суверенно решение на бразилските власти, което оценяват по достойнство и го разглеждат като израз на хуманно отношение към български граждани. Още вчера от българското външно министерство изпратиха уточняваща информация по случая с освобождаването на щангиста. Такава е постъпила в Посолството на България в Бразилия в 16,00 часа на 22 октомври т.г. (23,00 часа българско време) от управата на затвора в град Итай. Час и половина по-късно Боевски е излетял за България, като според посланик Чавдар Николов посолството не е било информирано предварително за това. Временният паспорт на Боевски е издаден на 11.10.2013 г. по негово искане, като то е обосновано с необходимостта да притежава документ за самоличност с цел назначаване на работа до края на срока за изтърпяването на наказанието.

Българската страна не е била предварително уведомена от бразилските власти за готвеното освобождаване на Гълъбин Боевски. Към момента посолството на България в Бразилия събира необходимата допълнителна информация за случилото се, допълват от Външно.

Междувременно спортистът отказа да коментира дали е оневинен и как е излязъл на свобода. Веднага след пристигането си на летището той замина с такси в неизвестна посока.

Преди две години Боевски беше арестуван на летището в бразилския град Сао Пауло с 9 кг кокаин. По-късно той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2012 г. второинстанционният апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на олимпийския и световен шампион по вдигане на тежести. Адвокатът на Боевски – Ивайло Дерменджиев, заяви, че се „движат документи“, но отказа да съобщи подробности, като заяви, че няма оторизация. Дерменджиев уточни, че няма отношение към процеса в Бразилия и че представлява клиента си само у нас.

Първоначалното се представяше информация от посолството на България в Бразилия, според която Боевски може да си е дошъл по Конвенцията за упойващите вещества, по която България и Бразилия са членки. В момента тя е единственият възможен начин осъден за наркотрафик в Бразилия българин да се прибере в родината си. Но не да бъде освободен, а да бъде трансфериран за доизлежаване на присъдата си.

Гълъбин Боевски е световен и олимпийски шампион на България по вдигане на тежести. По време на процеса срещу него за наркотрафик той постоянно твърдеше, че е невинен и деветте килограма кокаин са сложени в куфарите му без неговото знание.

 

Spread the love