Българин с най-добра дипломна работа по икономика в света

Filed under: Актуално от днес,Свят |

Борис Георгиев учи магистратура в университета в Орхус, защитава темата в сферата на оптимизирането на финансови портфолиа

252-20-01-untitledБългарският студент в Дания Борис Георгиев, който учи магистратура в университета в Орхус, спечели световната награда за най-добра дипломна работа по икономика 2013 на международната атлантическа икономическа конференция във Филаделфия, САЩ на 12 октомври.

На финала бяха избрани само 4-те най-добри научни разработки, конкуриращи се със стотици кандидати от университети от целия свят. Конкурсът се провежда всяка година под патронажа на най-влиятелните икономисти. Това е второ поредно участие на Борис Георгиев на световния финал, след като миналата година той отново бе сред най-добрите четирима.

Тогава той зае второ място на състезанието в Монреал, Канада, нареждайки се след икономист от университета в Станфорд. Тази година обаче българинът успя да триумфира, спечелвайки първото отличие пред конкурентите от Станфорд, Университета на Калифорния – Бъркли и Университета в Сан Диего. Финалистите бяха от САЩ и Китай, а Георгиев е единственият представител от България, който някога е достигал два пъти до финала и е печелил надпреварата. Университетът в Орхус пък бе единственият европейски университет, който намери място на финалите за втора поредна година, отново представляван от Борис Георгиев. Това е първа титла за датския университет и за българина на този световен студентски форум.

Темата на дипломната работа е в сферата на оптимизирането на финансови портфолиа. Разработен е нов модел, който впоследствие се тества и прилага на две алтернативни стратегии за инвестиране на капиталовите пазари, които демонстрират по-добра доходност. Иновативната академична работа ще бъде публикувана в престижния „Атлантически икономически журнал“, където публикации правят редица световно известни икономисти.

В момента Борис Георгиев учи последна година магистратура по международно икономическо консултиране.

 

Снимка: Борис Георгиев учи последна година магистратура по международно икономическо консултиране

Spread the love