Агенцията за бежанците: България не може да настани повече

Filed under: Актуално от днес,България |

ГЕРБ обмислят вот на недоверие заради емигрантите

254-20-01-Image_2332908_126Председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев обяви, че България вече не може да си позволи настаняването на бежанци. Според него необходимите средства за центровете за бежанци също са под въпрос и ще бъдат обект на обсъждане в две срещи. Днешната среща на Чирпанлиев ще е в Министерския съвет с главния секретар Нина Ставрева. В четвъртък той ще е в Националния оперативен щаб, начело на който е вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Шефът на агенцията за бежанците обясни, че във всички бежански центрове капацитетът е надхвърлен с над 50%. „За някои ежедневно пристигат различни сметки. Например вчера пристигна писмо от село Пъстрогор, че 15 000 лева има да платим за година и половина такса смет“, каза Николай Чирпанлиев. Той съобщи още, че въпросът с отоплението в центровете за бежанците вече е решен, а парните инсталации в трите основни центъра – в „Овча купел“, село Баня и Пъстрогор, функционират нормално.

Към 24 октомври незаконно влезлите у нас чужденци, които са настанени в бежански центрове, са общо 7496 души. Почти 80 на сто от тях са били без документи за самоличност. 620 са в ареста.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията ще реши дали да внесе вот на недоверие след изслушване на вътрешния министър в парламента по въпроса с бежанците. Цветанов уточни, че от ГЕРБ са искали да се проведе изслушване в парламента на премиера и вътрешния министър по бежанската криза, но поради отсъствие на Цветлин Йовчев от страната са отложили искането си за следващата седмица.

 

Spread the love