Андреева: Лекарите да не взимат крайни мерки, НЗОК ще плати 80% от разходите на болниците за есента, а най-късно през януари ще се изплатят на 100%

Filed under: Актуално от днес,България |

254-17-02-photo_verybig_1164776Здравният министър д-р Таня Андреева призова лекарите да не предприемат крайни мерки, защото най-късно през януари ще се изплатят на 100% парите за извършената дейност на болниците. Тя няма обяснение защо болници се канят да спрат плановия прием.

Столичната колегия на Българския лекарски съюз обаче призовава работещите в софийските болници да излязат на предупредителен протест на 1 ноември от 12,30 ч., който да продължи 30 минути.
Протестът ще бъде под наслов „Не можем да се съгласим днешният недостиг да бъде прехвърлен за 2014 г. и отново да започнем с дългове“.
Вече беше съобщено, че недостигът ще се вземе от тези 104 млн. лв., които са в повече в бюджета за следващата година на НЗОК.
Директорът на „Пирогов“ доц. Стоян Миланов предупреди във вторник за реална опасност болницата да преустанови плановия прием на пациенти, тъй като няма да получи в пълен размер сумата за извършената дейност през септември.
Проблемът за лечебните заведения се появи, след като Надзорният съвет на НЗОК не успя да осигури допълнителни 100 млн. лв. до края на годината. Така средствата за дейността на болниците за септември, октомври и ноември ще бъдат изплатени на 80%.
Засега не може да се говори за доплащане от пациентите, каза Андреева. Не се мисли и за увеличаване на вноската за здраве. Тя очаква да се разбере и колко ще са събраните здравни вноски в НАП.
Здравният министър обмисля до края на ноември да сезира прокуратурата за взетите от резерва на НЗОК 1,5 млрд. лева при управлението на ГЕРБ в нарушение на Закона за здравното осигуряване.
„Всички говорят за политическа отговорност, която ГЕРБ е понесла на тези избори, но аз за съжаление не я виждам и затова смятам, че трябва да има реални действия в тази насока, дори ако трябва да има наказателна отговорност“, категорична бе Таня Андреева.

 

Spread the love