ООН: Бременността при тийнейджърките нанася икономически щети

Filed under: Актуално от днес,Свят |

Всяка година 7,3 милиона деца стават майки в развиващите се страни

255-20-01-458971Всеки ден в развиващите се страни 20 000 момичета на възраст под 18 години раждат, като това нанася икономически щети на самите тях и на страните, в които живеят.

Констатацията се съдържа в доклад на ООН, цитиран от ДПA.
ООН, разбира се, не пропуска да отбележи и че ранното раждане представлява по-голям риск за здравето на тези момичета в сравнение с жените, ставащи майки в по-зряла възраст.
Всяка година 7,3 милиона деца стават майки в развиващите се страни, посочва в годишния си доклад Фондът на ООН за населението. Около 70 000 майки на възраст между 15 и 19 години умират от усложнения при раждането всяка година.
Раждането в толкова ранна възраст не позволява на момичетата да станат част от работната сила на страната. Ако момичетата изчакат до навършване на 20 години, преди да родят за първи път, брутният годишен доход ще нарасне с над 7,7 милиарда долара в Индия и с 3,5 милиарда долара в Бразилия, се посочва в доклада.
Същевременно Фондът на ООН за населението подчертава, че бедността е важна причина за ранните раждания наред с дискриминацията на жените.
В доклада се посочва, че Нигер е страната с най-голям процент бременност в ранна възраст, като 51% от жените на възраст между 20 и 30 години са посочили, че са родили, преди да навършат 18 години.
В Азия Бангладеш е с най-високо равнище – 40%. В Латинска Америка Никарагуа държи рекорда с 28%, а Йемен в Близкия изток с 25%.
В развитите страни половината от общо 680 000 бременности в тийнейджърска възраст се падат на САЩ.
В България в последните години се отбелязва увеличаване на ранните раждания. Държавната агенция за закрила на детето започна проверка за невръстни родилки в 39-те най-големи родилни отделения в страната.

 

w

Spread the love