Мегапроект за 550 млн. евро на територията на Сапарева баня и Самоков разбуни еколозите: 5000 подписа срещу френските мераци за застрояване на Рила събраха природозащитници за нула време, бившата спортистка Росица Танова: Да си застрояват Алпите тези пиявици

Filed under: Искам думата |

Сдружението „Синя планета“: Бъдещият курорт попада в границите на националния парк, където строителството е о забранено

254-09-81 Nacionalen_park_Rila.jpgПрестижни френски инвеститори искат да строят комплекс в Рила, обяви преди дни вицепремиерът Даниела Бобева на пресконференция в Министерския съвет. Тя разясни, че става въпрос за създаване на ски курорт с база от 20 хиляди легла. Проектът предвижда още обособяване на пътеки за планинско колоездене и условия за целогодишен планински туризъм. Идеята е това да се случи за 6 години, а парите, предвидени за инвестицията, са 550 милиона евро, допълни Бобева. Предвидено е курортът да се простира на 8 хиляди хектара в територията на общините Самоков и Сапарева баня. Българо-френският проект „Дестинация Рила“ предвижда изграждането на ски център със 155 км писти, аква център, голф център, както и 80 други вида занимания за туристи. Местата за настаняване ще бъдат разположени в отделни селища, а хотелите ще са с между две и пет звезди. Целта е курортът да работи през всички сезони и да посреща над 200 хил. посетители годишно. Зоната ще е забранена за автомобили, за да се пази околната среда, подчерта Бобева. Проектът е подкрепян и от Френско-българската търговска камара. Прородозащитниците веднага скочиха срещ намерението на французите да строят.

Петиция срещу унищожаването на Рила тръгна в интернет под мотото „Да спрем Супер Рила, за да има Рила”. Подписите се събират срещу приемането на френския проект за 550 млн. евро, чието намерение е застрояване на планината. Сред инвеститорите в мегакурорта между Сапарева баня и Говедарци ще са френската хотелска група Accor, мениджърската компания PGI Management, българската „Маркан“.

Нека да изразим своето несъгласие с Френско-българския проект „Дестинация Рила“, казват организаторите на петицията. Идеята е в съвсем начален етап и още няма реално внесен проект за разглеждане от държавни институции, така че има реална надежда за въздействие от общественото мнение.

Какво е „Дестинация Рила“?

254-09-81Това е мегакурорт върху 55 хил. дка, който трябва да се изгради между Сапарева баня и самоковското село Говедарци. Основните партньори в проекта са френската група Accor, която е най-големият хотелски оператор в Европа, компанията PGI Management, която управлява ски курорти в Европа, Азия и Южна Африка, българската строителна група „Маркан“, съобщиха за „Капитал Daily“ от обслужващата проекта PR агенция „Хавас“.

В петицията са събрани около 5000 подписа. Възумтени граждани коментираха в интернет новина за евентуалното ново застрояване на планината. Росица Танова заяви: „Алчността им няма граници и наглостта им се превръща в заплаха за нашата България. Нищо свято не остана необругано от тези сатани. Французите да си застрояват Алпите, а не да си врат носа където не им е работа. Абе тези “ европейци“ вече се оляха тотално. Приличат ми на едни пиявици, като залепнат със смукалата си, няма отърване, докато не ти изпият кръвчицата, мръсните гадини”.

Боряна Ковачева допълни: „Тази земя е наша! Кой е казал, че Министерският съвет може да взима такива пагубни и незаконни решения без съгласието на народа? Ние решаваме как искаме да видят Рила нашите деца след години, а не те!!! Имат правото само да се съгласят с народа, за да не ги уволни той по бързата процедура”.

Сдружението „Синя планета“ предупреди, че лансираният мегакурорт в Рила ще попада в границите на националния парк, където строителството е забранено. По този повод строителството на подобен проект ще бъде незаконно. Реализацията на ски проекти в Рила ще доведе до унищожителен антропогенен натиск в планината, ще вреди на защитени местообитания и консервационно значими видове, фрагментация на съобщества и екосистеми.

Проекти за интензивен ски и голф туризъм не са съвместими с целите на консервацията и противоречат на Плана за управление на Национален парк „Рила”, Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие, изтъкват от сдружението.

 

Spread the love