Президентът очаква проблеми в НСР и НСО заради бюджетите им

Filed under: Актуално от днес,България |

Росен Плевнелиев: Живеем в трудни дни и не можем да останем безучастни към ситуацията, в която се намира държавата ни

258-17-03-13-05-16-06810_1Сериозни проблеми в изпълнението на функциите на НРС и НСО заради предвидените за тях средства в Бюджет 2014 г. очаква президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава припомни, че е провел редица срещи с ръководствата на службите за сигурност и е запознал представителите на изпълнителната власт с представените пред него разчети за бюджетите им. Росен Плевнелиев ще се срещне с министрите на отбраната и на външните работи и една от темите за разговор ще бъде позицията на двете министерства по отношение на Бюджет 2014 г.

Президентската институция ще покаже своята позиция за бюджета за следващата година на базата на конкретни анализи, цифри и обосновки, каза Росен Плевнелиев, който присъства вчера на честването на 100-годишнината от основаването на ВАС.

По повод протестите в страната президентът заяви, че от февруарските протести досега се опитва да чуе какво казват хората. По думите му, когато гражданите отправят смислени послания, те трябва да бъдат предоставени на вниманието на компетентните институции, които да пристъпят към решаването на поставените от обществото въпроси.

„Големият проблем е в ниското доверие към институциите. За да се повиши това доверие и хората да припознаят страната си като ефективна демократична държава, всички трябва да обърнем внимание на гражданското общество“, каза още Росен Плевнелиев.

На честването на 100-годишнината от основаването на ВАС президентът заяви, че справедливата система на правораздаване е в основата на държавността. „От нейната ефективност зависи реализацията на всички национални приоритети, както и доверието на обществото в институциите“, смята президентът.

Държавният глава подчерта в изказването си, че да бъдеш съдия, означава да отстояваш високи идеали и да защитаваш общочовешки ценности – правата на личността, нейното достойнство и сигурност. “Съдийското призвание изисква изключителни качества и висок морал, познания не само за буквата, но и за духа на закона и човеколюбие”, обърна се президентът към магистратите. Както съдиите, така и съдебните служители всеки ден носят своята отговорност с прецизност и професионализъм, съзнавайки, че в ръцете си държат не просто папки, а съдбите на граждани и юридически лица, отбеляза още президентът.

„Живеем в трудни дни и не можем да останем безучастни към ситуацията, в която се намира държавата ни“, заяви още държавният глава. Росен Плевнелиев подчерта, че днес България разчита на своите магистрати за повишаване на доверието на обществото в правораздаването. „Сред основните ни приоритети като нация трябва да бъде справедливостта за гражданите чрез ефективна и независима съдебна система“, категоричен беше президентът.

 

Spread the love