Бургаският съдия Атанас Вълков получи 3,6 години затвор за подправени документи

Filed under: Актуално от днес,България |

260-18-03-430x242Три години и половина затвор за бургаския съдия Атанас Вълков постанови Софийският градски съд.

Софийският градски съд постанови Вълков да излежи присъдата си при първоначален общ режим в затворническо общежитие и да заплати всички разноски по делото.
Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок, като до влизането в сила на съдебния акт е потвърдена мярката му за неотклонение „подписка”.

Съдът прецени, че единственото смекчаващо вината обстоятелство е чистото съдебно минало на подсъдимия. Той бе признат за виновен единствено за използването на три документа, които са недействителни или подправени.
За останалите 10 документна, които са били предмет на делото, Вълков бе оправдан, тъй като ги е използвал за отмяна на отчуждаване на имоти пред бургаския съд и община Бургас, но те не са повлияли по никакъв начин на решението на съда.

Съдът намери Вълков за виновен за престъпна дейност за периода 15.11 2007 г. и 6.02.2008 г., когато съзнателно е използвал неистински документи при замяна на земеделски земи.
Съдията бе намерен за виновен и за престъпление по чл. 283, като от 23 април 2010 г. до началото на 2011 г. е използвал служебното си положение на съдия в Бургаския административен съд за придобиване на имот.
Софийският градски съд намери това за най-тежкото му провинение и го определи като особено опасно, когато се извършва от магистрат.

 

Spread the love