Цветлин Йовчев: Бежанците трябва да знаят, че няма да могат да избягат от България

Filed under: Актуално от днес,България |

Страната ни не беше достатъчно добре подготвена за тази ситуация, заяви вътрешният министър

261-20-01-photo_verybig_55281Вчера сутринта бяха заловени лица, които боядисваха скулптурната композиция пред ул. „Позитано 20“. При всички случаи това е един вандалски акт. Тези лица ще понесат наказания. Това каза вътрешният министър Цветлин Йовчев за арестуването на блогъра Асен Генов. „В момента имаме перманентна криза от засиления миграционен натиск към нашата страна. В тази връзка МВР отделя допълнителни ресурси, но охраната на границата, както и управлението на ситуацията в бежанските центрове. Страната ни не беше достатъчно добре подготвена за тази ситуация“, призна Цветлин Йовчев. „Докато не се изгради една единна система няма да се подобрят нещата“. В студиото беше показан репортаж от бежански лагера във „Военна рампа“ в София, където сирийски бежанци признаха, че от бежанския лагер в Харманли, където условията са били ужасни, хората са отишли с помощта на служители там в София. Обещали им по-добри условия и им поискали пари. Те дали 600 долара и 200 долара за транспорт. Бежанците помолиха министър Йовчев да им осигури по-голяма стая, защото 17 човека живеят много трудно там.

„Вземат се необходимите мерки да се спре корупцията и прехвърлянето на хора в центровете. Един от най-сериозните проблеми е липсата на административен капацитет в Държавната агенция за бежанците, което води до проблема с нелегалното извозване на бежанци от Харманли към София“, отговори Йовчев. „Местата за настаняване са ограничени, трябва да се разшири капацитетът ни. Настаняването трябва да става много по-бързо“. Според министъра бежанците които искат да продължат към други страни в Европа, няма да могат да го направят. „Трябва да е ясно на всички бежанци, че няма да могат да избягат от България. След като се регистрират тук, те ще бъдат върнати обратно. Това е една от политиките, която трябва да се проведе по линия на Европейския съюз (ЕС). Трябва да се изгради обща система съвместно с ЕС, за да се разпределят пропорционално във всички страни членки“.

„Спешно трябва да ограничим нелегалното преминаване на границата ни. Мерките, които предприемаме са изграждането на защитна ограда, засилване на охраната по границата, осигуряваме допълнителни 1000 служители ще разположим още, които ще бъдат сменяни на ротационен принцип, защото има случаи на припаднали служители от умора. Има и случаи на хвърляне на деца през границата, ние не можем да ги хвърляме обратно“, коментира Йовчев. „Оценката на ЕС е, че ние се справяме много добре с охраната на границата на ЕС“. По случая със задържания Салахедин бин Аладин министър Йовчев каза, че понеже бежанският поток се е засилил, той е бил пуснат с бележка на постоянен адрес, където чакал статут. „Границата с Гърция не е външна за ЕС и затова нямаме толкова патрули и такова засилено видеонаблюдение. В момента, в който лицето се е било насочило, ние сме уведомили гръцките си колеги и те са го заловили. Според вътрешния министър това са съвместни действия. Той благодари на гръцката полиция за доброто взаимодействие.

„Нелегалните емигранти, които няма да получат статут, ще бъдат принудително изведени извън територията на страната“, категоричен беше той. Средствата, които ще бъдат изразходени за това, ще бъдат в пъти по-малко, отколкото ако останат тук, в страната. Цената от 20 милиона за тази мярка е приблизителна. Много от хората са без документи и трябва да им бъдат закупени билети, да им бъдат издадени документи. Ако успеем да реализираме тази мярка, поне хората няма да са по улиците, а ще бъдат в общежития от закрит тип. Сега от Агенцията за бежанците ги пускат по-лесно с бележка, защото няма места за новите, които идват в страната ни“. „В Телиш ще се изгражда бежански лагер. Наистина комуникацията ни с местните жители е лоша“, заяви категорично той. „Правителството има потенциал и може да издържи. Неговият мандат зависи от това какво се случва в парламента. Аз не чувам от протестиращите, след падането на правителството какво ще се случи след това. Несериозно е да се протестира за това кой е предложил Пеевски. Протестиращите трябва да има по-сериозни искания, като промяна в съдебната система, или изграждането на електронното правителство например”, завърши Цветлин Йовчев.

 

Spread the love