Сблъсъци между фермери и полицаи по пътя за ГКПП-Капитан Андреево

Filed under: Актуално от днес,България |

Животновъдите блокираха два пъти за кратко границата ни с Турция в знак на протест заради неизплатените субсидии към бранша

262-20-01-Фермерите планират митинг през Министерството на земеделиетоДо сблъсъци с полицаи се стигна на протеста на животновъдите на пътя за ГКПП-Капитан Андреево. Фермерите блокираха два пъти за кратко границата ни с Турция в знак на протест заради неизплатените субсидии към бранша.

Първо стотина души от цялата страна затвориха за 15 минути след 11,30 ч. пътя към граничния пункт.
Кордон от около 70 полицаи не успя да спре протестиращите. Фермерите завардиха с телата си пътя към границата. Те клекнаха на асфалта, за да покажат на управляващите, че са готови да паднат на колене, за да им се даде възможност да работят като европейци в европейска държава.
15 минути по-късно униформените обаче изблъскаха протестиращите и отвориха пътя.
Около 12,40 ч. те се опитаха отново да спрат движението към Турция.
„Умолявам ви втори път да не го правите. Ще ни принудите да използваме сила“, с тези думи представител на полицията се обърна към фермерите.
Това ги разгневи и на вълни те се опитаха да пробият полицейския кордон, но не успяха.
Все пак движението беше спряно за около 10-ина минути, за да се предотвратят пътни инциденти.
Арестувани няма.
„Не може до безкрай да си затваряме очите пред закононарушенията ви“, обясниха полицаите, които припомниха, че фермерите нямат разрешение за днешния си протест и повече няма да ги допуснат да излязат на пътя.
Въпреки това животновъдите планират нов опит за блокада на Капитан Андреево, както и на други гранични пунктове и пътища.
Освен това протестните действия ще продължават във вторник от 12,00 часа пред Министерството на земеделието и храните, съобщи Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите. Тя подчерта, че протестът няма да спре, докато не бъдат изпълнени исканията им.
„На протеста имаше размирици и сблъсък с полицейските органи на реда, но в крайна сметка всичко мина добре”, коментира тя.
Те недоволстват срещу неизплатени 70% субсидии. Искат още да разберат какво е мястото им в бюджета за следващата година и какви пари може да очаква земеделският сектор през следващия програмен период 2014-2020 г.
„Протестът не е политически. Не се чувстваме сигурни, когато работим. Губим с часове и дни ферми, унищожаваме животни, които сме създавали с години, а частни съдия-изпълнители влизат във фермите ежедневно и описват имуществото“, коментира по-рано председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов.
Преди ден походът им към министерството бе спрян от десетки полицаи с щитове. 
Полицаите не разрешиха блокада на магистрала „Тракия“ и разпокъсаха шествието на път за София.
Тогава Пенка Христова разказа, че полицаите ги снимали с камери безпардонно, почти всички участници били глобени и се правели актове, вземали ключове от колите.

 

Spread the love