СУ под тотална окупация, вериги и катинари заключиха двора на Алма матер

Filed under: Актуално от днес,България |

По изключение ще бъде допуснато академичното ръководство, то преговаря безуспешно с окупиращите

264-19-01-0000053277-middleРекторатът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е под тотална окупация. Вериги и катинари заключиха двора на ВУЗ-а, а журналисти, администрация и преподаватели вече не се допускат. „За днес ние, Ранобудните студенти, окупирали Софийския университет, обявяваме пълна и ефективна окупация на Ректората“, пише вчера във Facebook страницата на протестиращите.  Протестиращите втвърдяват позициите си, след като неделният многохиляден митинг, наречен Поход на справедливостта, посветен на 24-годишнината от 10 ноември 1989 г., не доведе до оставката на кабинета „Орешарски“. За новата си акция студентите се опират и на социологическите проучвания, които показват широка обществена подкрепа на протеста им.

Досега в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ бяха допускани служителите на администрацията, някои преподаватели и журналисти.

От началото на новата седмица допускани в Ректората ще бъдат само студенти и преподаватели, които подкрепят протеста. Според „Ранобудните студенти“ достъп до сградата ще имат ректорът на Софийския университет Иван Илчев и неговите заместници. На един от входовете е написано изрично, че в сградата няма да се допуска и администрацията.

264-19-01-0000053280-middleТоталната окупация ще продължи до падането на правителството и насрочването на нови избори, декларират отново протестиращите студенти.

От съобщение на сайта на висшето училище се разбира, че академичното ръководство на СУ е започнало разговори със студентите, окупирали Ректората. Засега няма резултати, се посочва в съобщението. Ректорът проф. Иван Илчев е в чужбина на международен форум.

„Академичното ръководство призовава преподавателите, студентите и служителите за търпение до намиране на изход от създадената ситуация“, завършва съобщението.

Резултат от срещата е решението на ръководството на университета да промени мястото на провеждането на държавния устен изпит на студентите от Юридическия факултет. Изпитът ще се проведе в сградата на Факултета по журналистика на 12 ноември.

От администрацията на университета реагираха смесено на тоталното затваряне на Ректората – едни проявят разбиране, други – недоволство. Служители, които не са пожелали да се представят, заявиха, че не могат да си вършат работата и това е безобразие. Според други техни колеги точно това е трябвало да направят протестиращите, за да не се окаже, че „след 24 години и техните деца, както нашите в момента, ще трябва да се бунтуват срещу това, срещу което протестирахме и ние“.

„Странно е поведението на управляващите, които се правят, че не виждат протестите. Сред депутатите има наши колеги от СУ и УНСС, защо не отидат да разговарят със студентите“, коментира в понеделник конституционалистът и бивш депутат от БСП проф. Георги Близнашки, който подкрепя антиправителствените демонстрации от самото им начало.

Той определи протестното шествие по случай 10 ноември като „един хубав ден за българската демокрация“. „Студентите съживиха страната и успяха да увлекат огромна маса“, обобщи преподавателят.

 

Spread the love