Най-тежкият българин търпи страшни болки, иска да се самоубие

Filed under: Актуално от днес,България |

270-килограмовият Иван Генов: Наскоро ме изписаха от болницата, защото свърши клиничната пътека, не вярвам някой да може да изтърпи тези тегла, направо съм за “Гинес”

265-20-01-Иван Генов бе изписан наскоро, защото свършила клиничната пътека.

“Не вярвам някой да може да изтърпи тези тегла. Аз държа много на болки и страдания. Направо съм за “Гинес”. Преди години в Търново ме оперираха без упойка, така на живо, че не можело да ми издържи сърцето на необходимата доза, но вече съм съвсем изчерпан, изстискан, смачкан. За съжаление цялата държава с един българин не може да се оправи.”

270-килограмовият Иван Генов е най-тежкият мъж у нас, преди дни е изписан от столична болница с огромни течащи рани на крака, защото свършила клиничната пътека. Заради многото килограми и обездвижването Иван има тежко възпаление на разширени вени и усложнени варикозни язви. Те му причиняват страшни болки, а освен това всеки момент могат да отровят кръвта му и да го убият.

“Много съм доволен от отношението към мен в болницата. Лекарите са големи професионалисти, грижиха се за мен и не се налагаше да си купувам никакви лекарства. Бях там 12 дни, но професорът каза: “Съжалявам, Иване, свърши клиничната пътека, изписваме те”. Обучиха жена ми как да ме превързва и да редува мехлеми и мазила, а тя не е с медицинско образование”, разказва мъжът.

Само подходящото лечение може да спаси от ампутация краката на Иван. За целта обаче са необходими скъпи лекарства и мехлеми, които семейството трябва да купува, а това излиза около 1000 лв. месечно.

Не стига това, ами се наложило Гражданска защита да го кара със специализиран бус до столицата. Там пък нямали подходяща количка, за да го превозят, и го стоварили на товарна платформа. Затова семейството му се амбицирало да намери инвалидна количка гигант.

Такава в България няма и съпругата Димитринка е открила по интернет голям размер в чужбина. Тя е с дискови спирачки, но струва между 6800 и 8100 евро. С тези средства Генови не разполагат.

Откакто тялото на Иван се превръща в бреме, до него неотлъчно е жена му Дида. Въпреки че е машинен инженер, тя е спряла да работи. Оставя мъжа си сам само за да отиде до малката градина, която копае край блока. Там произвежда лук, чесън, картофи, за да има какво да ядат.

Да му помага, е ангажирана и 24-годишната му дъщеря Стоянка. Момичето получава 140 лв. като негов асистент. Всички посрещат нуждите си с тези пари и 250 лв. инвалидна пенсия на Иван.

Мъжът има право на инвалидна количка и от “Социално подпомагане” отпуснали 486 лв. “Но няма откъде да я купим в България, затова ще вземем да върнем парите и протокола”, обясни Дида. Тя е открила банкова сметка на името на мъжа си и разчита добри хора да им помогнат, за да може 270-килограмовият мъж да излиза от дома си, без да е нужно търсенето на спасители и пожарникари.

Тежката драма на 48-годишния Иван започва преди 13 години, когато той се разболял от възпаление на вените на краката.

Преди това бил спортист, работел усилено и накрая се занимавал с търговия на храни, за да изхранва семейството си.

Заради заболяването му докторите препоръчали да не се движи много и така започнал проблемът с наднорменото тегло. Само за една година Иван качил доста килограми, а накрая стигнал 270. Мъжът си направил изследвания, но лекарите не открили причината за затлъстяването.

След многобройни писма за помощ до здравните институции в страната софийски болници приели Иван. Диетолози назначили диети и предоставили рекламно скъпи таблетки, та стражичанинът успял да отслабне с над 50 кг, но после пак ги качил. След това медиците препоръчали да се направи рентгенова снимка на главата със скенер. Но в страната нямало такава апаратура, която да издържи теглото на мъжа.

“По интернет започнахме да търсим болници в Европа, които разполагат с такава апаратура, и открихме скенер гигант в Германия”, разказва Дида. Там преди 4 г. лекарите установяват, че Иван страда от аденом на хипофизата, който предизвиква напълняването.

За съжаление мъжът не може да бъде опериран, тъй като сърцето няма да издържи голямата доза упойка, необходима за операцията.

“Трябва да отслабна поне 100 кг, но специалното лекарство, което ми помагаше, струва по 67 лв. опаковката, а аз гълтах по 7-8 хапчета на ден. Това са минимум 6 опаковки на месец. Сега не го пия”, свива рамене огромният мъж.

Всъщност и количествата таблетки, които Иван поема ежедневно, също са за “Гинес”.

Взема по 50-60 хапа дневно

– срещу затлъстяването, за обезболяване, за разширените вени. Препичат му филийка с олио и с нея гълта с шепата. За да може да спи, добавя и по два лексотана, но дрямката бяга от очите му и по-голяма част от нощта изкарва седнал на края на специално подсиленото си легло.

“Заболяването ми е лечимо. Искам само да се оправя, за да мога да си изхранвам семейството. Имам 5 професии, не ме е страх от работа. Навремето два пъти съм награждаван за герой на труда – след земетресението карах бетоновоз, за да възстановяваме Стражица. На екскурзии в чужбина са ме пращали за награда. А сега съм зад борда и никой не се интересува от мен. Жал ми е за жената и дъщерята, защото и тях измъчих. Живота си не могат да видят от мене и ако не помагат старите ми родители, не знам как бихме се справили. Ако не ги обичах толкова, щях да се самоубия, мислил съм го”, отчаян е Иван. Фамилията вече е

продала апартамент и наследствени земи, за да осигурят пари

за лечението на най-тежкия мъж. Имат и заем от 8000 лв. Останал е само бусът, който бе ремонтиран с намесата на телевизионната водеща Наталия Симеонова. Иван вече не може да го кара, защото краката ужасно го болят.

Страданието може да бъде облекчено с електрическо легло. С него ще могат да повдигат нозете, за да може да циркулира по-добре кръвта. Когато няма движение и краката са отпуснати почти постоянно надолу, кръвта не може да циркулира нормално, обясняват домашните. За него обаче също са нужни много пари – 3000 лв.

“Накрая ще го закарам пред Народното събрание и ще настоявам всеки депутат по 5 лева да даде, ще му съберат парите”, амбицирана е Дида.

 

Spread the love