Официално: Хасан Адемов: Коледни надбавки по 50 лв. за хора с пенсия до 251 лв.

Filed under: Актуално от днес,България |

Ще ги получат малко над 1 млн. души заедно с декемврийските пенсии, заяви социалният министър

269-17-01-655-402-hasan-ademovВече е факт постановлението на Министерския съвет, с което малко повече от 1 милион души, или близо половината пенсионери, ще получат коледни надбавки от по 50 лева. Това съобщи в Цар Калоян министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Той посочи, че надбавки ще получат само пенсионерите, които са с размер на пенсиите до 251 лева, колкото е линията на бедност.

Нормативният акт, с който това трябва да влезе в действие, вече е факт, коментира министърът. Коледните пенсии ще струват 53 500 000 лева, които са за сметка на републиканския бюджет и за сметка на парите, които председателят на парламента предостави на министъра на финансите, за да може да бъде изпълнена тази мярка, заяви още Адемов.

Коледните добавки ще бъдат изплатени заедно с пенсиите за декември. Министърът каза, че всички пенсионери, които имат право на тази надбавка, заедно с редовния размер на пенсията за декември ще получат тази еднократна коледна добавка, която по думите му е толкова дългоочаквана от всички пенсионери заради факта, че не съществуваше през последните четири години.

За съжаление не всички пенсионери могат да получат тази надбавка, но в условия на криза това са възможностите, които може да си позволи централният бюджет на базата на направените икономии от разходи и на базата на изпълнението на приходната част в  бюджета, допълни министър Адемов.

Министър Хасан Адемов присъства на откриването на Център за настаняване от семеен тип за хора с увреждания в Цар Калоян. Центърът се помещава в сградата на бивше училище в града, която е ремонтирана по Програмата за развитие на селските райони. Вложените в реконструкцията средства са над 1 400 000 лева.

Spread the love