След публикация на „Вяра” Удрят с 3000 лв. собствениците на склада за продажба на фаянс и аксесоари за баня зад Спортната зала в Дупница

Filed under: Дупница |

Три нарушения откриха проверяващи от Комисията за защита на потребителите, пратени от шефката Емилия Елчинова

271-01-82-P1090238 copyПроверяващи от Комисията за защита на потребителите от София влязоха в склада за фаянс и аксесоари за баня на Сашо Георгиев и Емил Марков в центъра на Дупница и откриха три нарушения, за които се предвижда санкция от 500 до 3000 лева. 271-01-82-P1090243 copyИнспекторите извършиха проверката след публикация на „Вяра” отпреди 20-ина дни. 271-01-82-P1090249 copyВ присъствието на екип на вестника Истатко Томов – началник-сектор в Главна дирекция „Контрол на пазара” към Комисията за защита на потребителите, и Виктория Димитрова –експерт към същото ведомство, взеха мостри от щендерите за аксесоари за баня.

Проверени бяха няколко вида пешкирници, закачалка и чаша. Експертите описаха установеното в констативен протокол, който бе подписан от Томов, Димитрова и управителя Георгиев. До петък собствениците на склада за продажба на едро и дребно, намиращ се зад Спортната зала, трябва да представят в канцеларията на комисията на столичния булевард «Петко Славейков» документи, удостоверяващи произхода на описаните в констативния протокол стоки, декларация за съответствие за артикулите и фактури от фирмите доставчици.

«Проверката не е приключила. Ние изискахме и документи за някои стоки, които са обект на репортажа от вестник «Вяра». Към момента мога да кажа, че има пропуски, известни слабости в дейността на обекта. Един от пропуските е, че в обозначеното работно време на входа на обекта не са обявени необходимите и задължителни реквизити, като фирмата и адресът на обекта, както и лицето, което е отговорно за дейността му. Друго нарушение е, че няма и не се поддържа регистър на предявените рекламации. И третото нарушение е, че върху потребителските опаковки на аксесоарите, обект на проверката, липсва един от задължителните реквизити като съществените характеристики на стоката, която се предлага за продажба. А това е от какъв материал е направена стоката, размери и т.н.», обобщи Истатко Томов след проверката. Служителят уточни, че комисията ще се произнесе след окончателното приключване на проверката на документите, която ще установи произхода на стоките, описани подробно в констативния протокол, и на документите, регламентиращи дейността на фирмата.

Както вестникът писа, проблемът възникна, след като дупничанка закупи некачествена стока от магазина, а последвалата рекламация заради ръждясване на аксесоарите за баня приключи без резултат. Управителите мотивираха действията на продавачите в обекта с липсата на касова бележка, с която клиентката да докаже, че стоката е закупена именно от склада.

„Редът е следният – когато клиентът рекламира нещо, трябва да донесе документа, за да видим какво и кога е купено, от коя фирма. След като се представи този документ, ние се отнасяме към доставчика, който има гаранции и лицензии за съответната стока. Необходим ни е документ, за да дадем и ние рекламация към него. Служителите са се обадили на въпросния доставчик. Той е казал, че има само два случаи на рекламация. Единият е бил, защото аксесоарите са били третирани с препарат, а вторият случай е бил въпросният от Дупница. Доставчикът е казал, че вероятно става въпрос за третиране с препарат и затова нещата са потъмнели. Аз не знам дали са потъмнели, защото не съм ги видял. Никой не може да помни кой на кого какво е продал, а документ не е донесен”, заяви Емил Марков.

Снимките:

1 Проверяващите Виктория Димитрова, Истатко Томов и управителят Сашо Георгиев (от ляво надясно).

2 Двамата управители-Емил Марков и Сашо Георгиев ( от дясно наляво), предоставиха поисканите им стоки и документи.

3 Момент от проверката, извършена след публикация във “Вяра“ и по нареждане на шефката на комисията Емилия Елчинова.

Spread the love