Таня Андреева: Здравеопазването е пред риск да се разпадне

Filed under: Актуално от днес,България |

Tрябва да се поработи законово с нормативната уредба за по-доброто събиране на здравните вноски, заяви здравният министър 

274-17-02-0photo_verybig_1115330Секторът на здравеопазването не е просто в криза. Той е почти пред риск да се разпадне. Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева, което тя изрази при откриването на конференция, посветена на детското и майчиното здравеопазване. Според нея основните причини за това са влошените условия на живот на фона на финансовата икономическа криза и не на последно място тежката демографска криза, която страната ни преживява. По думите на Андреева министърът на здравеопазването не бил човекът, който въвежда правилата, по които да се събират здравните вноски. Министърът на здравеопазването е убедена, че не е справедливо едни хора добросъвестно да внасят здравните си вноски, а други на техен гръб да се възползват от здравни услуги. Според Андреева трябва да се поработи законово с нормативната уредба за по-доброто събиране на здравните вноски.

„Въпреки че и в момента в закона е разписано, болниците не си позволяват да връщат пациенти, защото обикновено след това има жалби и неудовлетворени пациенти. Моята задача обаче ще бъде да дам малко повече самочувствие и спокойствие на лечебните заведения, за да могат в крайна сметка и те да изпълняват закона такъв, какъвто е“, каза тя. „Искам да ви кажа, че аз ще съм най-щастливият министър от факта, че най-накрая парите за здраве ще отиват за здраве, а не за подслушване, както беше през предишните 4 години. Няма да споменавам отново тези близо 2 млрд. лева, които се взеха от НЗОК и още 14 – 15 млн. лева от здравното министерство. Така че най-накрая достигнахме добрите времена. Аз мога само да бъда доволна от това“, обяви Таня Андреева.

 

 

Spread the love