Росен Плевнелиев: Политиците колкото и да опитват, няма да разделят народа!

Filed under: Актуално от днес,България |

Президентът обеща да даде всичко от себе си за обединението

276-17-01-0000207309-article2Българският народ не е разделен и колкото и да се опитват, няма да могат да го разделят. Това каза президентът Росен Плевнелиев при официалното изпращане на 22-рата българска антарктическа експедиция и обеща на учените да работи за единението на нацията.

Президентът заяви, че въпреки опитите на някои политици да разделят българската нация на протестиращи и контрапротестиращи, на София и провинция, на богати и бедни, на граждани и контраграждани, българският народ не е разделен и въпреки опитите той няма да бъде разделен.

Церемонията с връчване на българското знаме на участниците в експедицията начело с проф. Христо Пимпирев се състоя в Гербовата зала на президентството.

Плевнелиев заяви, че за него е чест да приветства учените, заминаващи за остров Ливингстън, в деня, в който отдаваме почит на св. Климент Охридски – патрон на българската научна база на Антарктида.

„Гордеем се с българската антарктическа експедиция, неоценим е вашият принос за самочувствието на българската държава – да имаме своя научна база на Ледения континент, както и за развитието на науката в световен мащаб в области като геология, биология, метеорология и други“, отбеляза Плевнелиев.

Проф. Христо Пимпирев изрази доверието си в президентската институция и каза, че тя е символ на единението на нацията, макар и в момента нашата нация да не е единна.

Той разказа, че преди 20 години са тръгнали към Антарктида без средства, единствено с моралната подкрепа на президентската институция.

„Първата ни експедиция бе много тежка, но завърши успешно и всяка година българската база се разраства; започнала от две къщички, сега тя е селище с всичко необходимо – православен храм, пощенски клон и условия за работа на около 20 учени от цял свят“, посочи Пимпирев.

По думи на професора финансирането на експедицията все още е крайно недостатъчно и тази година антарктиците няма да работят по нито един чисто български проект, а ще обединят усилията си с учени от Испания, Португалия, Монголия.

Експедицията се състои от 22-ма души и заминава за остров Ливингстън до няколко дни.

Пимпирев изрази надежда, че когато се завърнат през май, българите ще бъдат вече обединени и президентската институция ще е в основата на този процес.

Българите са проевропейски настроена нация и всички ние заставаме зад най-голямото постижение на българската държава в последните години – членството в европейското семейство, посочи Плевнелиев.

Искам да ви уверя, че българският народ е обединен и около честния, почтен труд и познанието – нещо, на което вие сте символ, обърна се президентът към участниците в експедицията. В тежки условия вие ще положите тежък труд в интерес на познанието, а това ни прави нация с бъдеще, заяви Росен Плевнелиев.

Той обеща на антарктиците, че ще даде всичко от себе си за обединението на нацията.

 

Spread the love