Диетолози: Хранете се три пъти дневно за красива фигура, никога не пийте течности по време на ядене

Filed under: Здраве |

ZDRAVEДо неотдавна се смяташе, че тенът е здравословен, а млякото – полезно. Днес учените са на мнение, че това не е точно така. Подложихме на проверка още петнадесет „азбучни истини“ за красотата и здравето, за да изясним дали все още са актуални.

1. Храненето трябва да е начесто, но по малко

По-скоро да, отколкото не.

Немски диетолози са на мнение, че за да постигнем  хубава фигура, е добре да се храним три пъти дневно. Обяснението е, че мазнините се разграждат в паузите между храненията. Колкото по-дълго е времето между тях, толкова по-големи са шансовете калориите да не се натрупат в областта на ханша. Според изследователите идеалната пауза е пет часа (тя се получава при трикратно ежедневно хранене). Учените препоръчват да не се отказваме от закуска. Тогава се получава прекалено дълъг период от време, организмът започва да „мисли“, че няма да получи скоро храна и натрупва мазнини за запас, извличайки калории даже от… водата.
Други застъпници на идеята за честото хранене считат, че е добре са се яде 4-5 пъти на ден, но в малки количества.  Първо, така се поддържа стабилно нивото на инсулина в кръвта, което ни избавя от пристъпите на „зверски глад“, обезсмислящи всичките ни старания. Второ – по-лесно е да се  усвоят полезните вещества от малки количества храна. И трето – даже ако от време на време си позволиш нещо по-калорично, организмът ти ще разгради мазнините бързо и те „ ще минат незабелязани, покрай другото…“
За по-голяма нагледност си представете, че мазнините, които получавате от една малка порция са  ледени късчета, а от голяма – цял отломък. Сега мислено ги хвърлете в топла вода. Лесно е да се досетим, че ледчетата ще се разтопят по-бързо. Същото става и с излишните мазнини.
Можете да изберете този режим, който ви допада повече –  три пъти дневно стабилно хранене или пет пъти леко похапване. От чисто практическа гледна точка обаче честото хранене в малки количества е по-резултатно за вашата фигура.

2. Най-добре е течностите да се приемат преди хранене

Истина е.

Водата, чаят, кафето и другите напитки, изпити по време или веднага след хранене, разреждат стомашния сок, намалявайки при това концентрацията на  ензими. Това, от своя страна, нарушава храносмилането и забавя усвояването на веществата. Затова повечето диетолози съветват  да се приемат течности тридесет минути преди или един час след хранене, т.е. да не пием, когато ядем. Ако все пак вашият обед е включвал мазна, люта или суха храна и почувстваш жажда, пийнете няколко глътки вода, зелен чай или кафе.

3. Кафето е вредно

По-скоро не, отколкото да.

Като говорим за вредата от кафето, имаме предвид повишеното кръвното налягане и учестеното сърцебиене, възникнали след употреба на  ароматната напитка. Оказва се, че такива странични ефекти се срещат при хората, които пият рядко или обратно – консумират прекалено много кафе (повече от пет чашки на ден). Тъй като влиянието на кафето е кратковременно, учените са стигнали до извода, че то, общо взето, не вреди  на сърдечно-съдовата система. Ако проявяваме умереност, може да извлечем само полза от него. Съдържащият се в напитката кофеин тонизира, една чашка е  способна да  усили концентрацията на вниманието и работоспособността. Кафето стимулира отделянето на стомашен сок, затова се препоръчва да се пие след хранене. То свива съдовете и може да ни спаси от главоболие, предизвикано от хипотония.
Изводът е, че всичко е добре, когато е с мярка – две чашки ароматно кафе на ден няма да причинят вреда на здравето, а ще ни ободрят!

4. За да се отслабне, последното хранене за деня трябва да е преди 19 часа

По-скоро не, отколкото да.

Твърдението „ не спазвам никакви диети, но не ям след седем и затова съм слаба“  не отговаря на истината.
Важно е не в колко часа ще вечеряме, а какво ще изядем и колко калории ще изгорим през деня.  С други думи –  основното правило за отслабване „ Да изгорим повече калории, отколкото приемаме!“  остава в сила.
Все пак, отказът от късна вечеря ще ни бъде от полза. Според биологичния ни ритъм стомашната активност спада  след 19.00 ч., а активността на задстомашната жлеза – след 21.00ч. Обилната вечеря по всяка вероятност няма да бъде преработена напълно. Храносмилателната ни система ще бъде натоварена  до сутринта и организмът ни няма да си почине.
Въпреки това не е задължително да се отказвате от хранене след седем вечерта.  Ако сте по-активни през първата половина на деня, се старайте да получите основната част от хранителни вещества със закуската и обеда, а ако следобедът ви е изпълнен с ангажименти, си позволявайте по-богата вечеря.
Определено трябва да се забранят похапванията пред телевизора късно вечер.  Ако почувствате глад, по-добре изпийте чаша айрян или изяжте плод.

5. Порцията храна трябва да се побира в дланта ви

По-скоро да, отколкото не.

За да разберем как е възникнало това твърдение, е добре да си припомним размерите на стомаха. При възрастен човек дължината му е 16-18 см., а широчината – 7-8 см. Ако съберем шепите си заедно, вместимостта им ще е приблизително равна на  обема на стомаха ни – 0,5 литра.
Според една източна теория за правилното хранене, след трапеза човек трябва да е наполовина сит. Лесно е да се досетим, че всъщност едната ни длан – това е тази половина от стомаха, която трябва да е пълна след хранене.
Трябва да контролирате количеството на храна в чинията. При положение че такава порция не ви засища ( 250г за жени или 300г. за мъже), изяжте малко повече. Това, което трябва да запомните е – станете от масата без чувство на тежест в стомаха, пише beauty.bg.

Spread the love