Посрещнаха премиера с викове „Оставка” и ръкопляскания в пленарната зала: Орешарски: Няма политическа чистка на служители, които протестират, изисквам администрацията единствено да не саботира работата

Filed under: Актуално от днес,България |

Ако се прояви дискриминационно отношение към българите във Великобритания, това ще е крещящо нарушение на европейските принципи, каза министър-председателят

284-17-01-655-402-plamen-oresharskiВ момента няма политическа чистка на служители, които протестират, особено ако сравним с периода 2009 г. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос на депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева в рамките на парламентарния блицконтрол.

Караянчева попита за уволнения в администрацията. „Имаме изключително много данни на хора, които са били психологически притиснати да напуснат работните си места“, каза тя.

„При мен няма оперативна информация за фактите, които изнесохте. Досега служител не ми се е оплакал, че върху него е оказван натиск да напусне работа. Нито ръководител ми е казвал, че принуждава някого да напуска работа“, отговори Орешарски. „Мисля, че в момента политическа чистка няма, особено ако сравним с периода 2009 г. На всички равнища цифрите са впечатляващи през 2009 г., а не сега“, каза още министър-председателят.

По думите му има данни за служители, които саботират работата на администрацията, като според Орешарски за данъкоплатците е без значение дали тези действия са умишлени, или не от страна на въпросните служители.

Премиерът допълни, че всеки ден е засипан с „доноси“ от служители за техни колеги. „Всекидневно получавам в кабинета си, да го наречем, „доноси“ от други служители за това кой с какво се занимава. Често користни, друг път безкористни. Така че при мен има прекалено много информация, която, както подчертах и вие се съгласихте в изказването, е непотвърдена, поради което не е редно да се взимат управленски решения“, обясни премиерът. Той категорично заяви, че никога не е споменавал и няма да спомене за политически пристрастия, просто изисква от администрацията да не саботира работата.

„Единственото ми изискване към администрацията е да не саботира работата в служебен план. За съжаление в последните месеци има няколко такива случаи, които мога да се съмнявам в саботаж, без да коментирам умишлен или неволен. Крайните резултати обаче са еднакви за българския данъкоплатец“, каза Орешарски.

 

През 2014 г. ще има периоди, в които няма да могат да започнат европроекти

 

Премиерът обвини двама министри от ГЕРБ за проблемите с програма „Околна среда“. Според Орешарски за неупражнен достатъчен контрол по програмата отговарят както министърът на околната среда, така и министърът, отговарящ за европейските фондове в кабинета на ГЕРБ. Премиерът уточни, че въпросните проекти са управлявани в периода 2010 – 2012 г.

Предходното правителство трудно може да избяга от отговорността за спряната Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС), коментира премиерът в отговор на въпрос на депутата от „Коалиция за България” Петър Курумбашев.

„Вече са разпоредени проверки на всички проекти, които са определени като критични. След проверките ще бъде определена степента на отговорност и при достатъчно данни, ще бъдат уведомени съответните органи“, съобщи министър-председателят.

„И в предишния мандат, и сега не съм привърженик на крайното политизиране на тема, която в значителна степен се управлява от администрацията. Въпреки това политическите ръководители носят отговорност за работата на администрацията и за упражнен слаб контрол“, каза Орешарски. „Ако през 2012 г., въпреки допуснати грешки, бяхме отговорили адекватно, не само като писмени отговори, но и като адекватни действия на администрацията, до спиране нямаше да се стигне“, смята премиерът. „Важно е да се вземат спешни мерки днес, за да бъде отблокирана програмата“, подчерта той. Сигурно ще има значителен период от месеци през 2014 г., в които новите оперативни програми няма да бъдат утвърдени и няма да могат да започнат проекти, заяви министър-председателят Пламен Орешарски в отговор на въпрос от депутатката от ПГ на „Коалиция за България” Дора Янкова. „В следващата година продължава усвояването на средства по проекти от стария програмен период. Правим максимални усилия, така че още в началото на следващата година да започнат проекти поне по две оперативни програми – „Транспорт“ и „Развитие на човешките ресурси“. Имаме шанс по програма „Свързаност на Европа“ за търгове на проекти“, обясни премиерът Орешарски.

„Силно се надявам българският бизнес и обществото да не усетят 2014 г. като „празна“ на публични инвестиции“, посочи той.

Янкова заяви, че предстои подписване на споразумението с ЕК за следващия планов период. „Българският бизнес и гражданите искат да видят какво ще значи следващата година за нас. От опозицията има страхове, че годината ще бъде празна по отношение на европейски ресурс“, каза депутатката.

 

 

Правителството ще подкрепи инвеститорски интерес към част от „Кремиковци“

 

 

Премиерът Орешарски обяви в отговор на въпрос от депутата от ПГ на „Атака“ Павел Шопов, че правителството ще подкрепи инвеститорски интерес към част от „Кремиковци“. „Факт е, че част от „Кремиковци“ все още не е разрушена. В конкретния случай държавата пряко не бива да се занимава с този вид стопанска дейност. Има заявен инвеститорски интерес и правителството ще го подкрепи под всички възможни форми – не с пряко финансово участие, но като облекчаване на административни процедури и като улесняване на инвеститора ще направим всичко възможно неговите намерения да бъдат успешни“, обясни Орешарски. „Гледаме силно позитивно и подкрепяме намеренията на инвеститора“, добави той.

По-рано депутатът от „Атака“ Павел Шопов каза: „В последно време в медиите се появи информация за намерение на правителството да пусне отново в действие една успешна мощност от металургичния комбинат „Кремиковци“. Става въпрос за завода за леене на стомана“.

 

Преди да дадем отговор на редица въпроси, няма да бързаме за „Белене“

 

Преди да отговорим на редица въпроси, всяко друго решение за проекта АЕЦ „Белене“ ще бъде прибързано, каза Орешарски в отговор на въпрос от депутата от „Атака“ Любомир Владимиров. Той отправи въпрос по повод предложение на „Атака“ за решение за продължаване на проекта АЕЦ „Белене“. Депутатът попита какво е отношението на Орешарски за подновяване на строежа на централата.

„Безспорно АЕЦ „Белене“ е един от най-големите инвестиционни проекти в последните няколко десетилетия. В резултат на непоследователните действия в периода 2011 – 2012 г. се стигна до замразяването му с решение на Народното събрание, което допълнително усложнява казуса“, посочи Орешарски.

„Още в началото на мандата споменах, че кабинетът ще направи анализ както на ефективността на този проект, така и на дългосрочните нужди на нашата страна, баланса на системата, потребностите от електроенергия в региона. Не на последно място – потенциалната финансова структура на този проект и наличието на инвеститор, който е готов да инвестира в него. Преди да отговорим на този кръг въпроси, всяко друго решение ще бъде прибързано“, отбеляза Орешарски. „Не съм готов да отговоря категорично на очертания кръг въпроси, поради което не съм инициирал разговори по тази тема“, каза още той.

 

Приходите от таксата за ВЕИ ще бъдат използвани за рекапитализиране на системата

 

Приходите от таксата за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия ще бъдат използвани за рекапитализиране на системата, заяви Орешарски на въпрос на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Той попита за предложението за облагане на операторите на ВЕИ с 20% такса и евентуалния приход от тази такса в размер на 150 млн. лв. „Как тези средства ще бъдат използвани за покриване на дефицита в НЕК, който се равнява на 620 млн. лв. Тези 150 млн. лв., дори и да намерят начин да се прехвърлят, са крайно недостатъчни. Предвиждате ли разликата да бъде заложена в бюджета под някаква друга форма?“, попита Добрев.

„Според мен тук има грешка. Тези пари няма да са в бюджета на ДКЕВР. Те ще влязат в държавния бюджет, ще бъдат използвани за рекапитализиране на системата“, отговори министър-председателят.

По отношение на дефицита в НЕК Орешарски заяви: „Вие говорите за дефицит в бъдеще време, като изключвате мерки, които ще бъдат приложени за избягване на такъв дефицит“.

„Предвидено е това да бъдат инвестиционни разходи, финансирани от централния бюджет. Не виждам как инвестиционни разходи, финансирани от централния бюджет чрез държавен орган, ще капитализират енергийната система, напротив – ще капитализират някой държавен орган. Не смятаме, че капитализацията чрез държавен орган решава проблема“, заяви в реплика Владислав Горанов от ГЕРБ.

„Вие търсите връзка между тези пари и дефицита. Аз не споменах такова нещо. Средствата ще бъдат източник за капитализиране“, отговори министър-председателят.

„Дефицитът не е предполагаем, а реален. Дефицитът от над 600 млн. лв. вече е налице. Към края на годината финансовите резултати ще бъдат катастрофални“, предупреди Делян Добрев.

 

Орешарски се надява, че британските власти ще се въздържат от дискриминационни мерки

 

Ако се прояви дискриминационно отношение към българите във Великобритания, това ще е крещящо нарушение на европейските принципи, каза още премиерът. Орешарски подчерта, че повечето български граждани, които живеят във Великобритания, са добре образовани. Според министър-председателя, заявеното отношение към проблема от британския премиер Дейвид Камерън е било повлияно от негативните нагласи в обществото. „С внимание следим настроенията в английското общество през английските медии в последните месеци и истерията, която се раздуха по отношение на въображаемия наплив от имигранти след отваряне на трудовия пазар за българи и румънци“, каза премиерът. Не споделяме опасенията, че ще има такава гигантска вълна, за каквато се говори на Острова, категоричен бе той.

Българите, които и сега работят на Острова, в по-голямата си част са добре образовани и със сериозен принос за икономиката на Обединеното кралство и в значително по-малка степен засягат неговите социални системи, обясни премиерът.

Орешарски се присъедини към мненията, които се чуха и от други страни, и от Европейската комисия, че не бива да се посяга на едно от основаващите права и принципи на Европейската общност – правото на свободно придвижване на хора. Според премиера българското правителство е реагирало адекватно на равнище външен министър, като се е обявило против каквито и да е дискриминационни мерки. Министър-председателят се надява, че британските власти ще проявят сдържаност и ще се въздържат от каквито и да е дискриминационни мерки.

 

Spread the love